Koninklijke onderscheiding voor oncologisch chirurg Van Coevorden

AMSTELVEEN – Amstelvener Dr. Frits van Coevorden, oncologisch chirurg bij het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AVL), heeft vrijdag 13 september uit handen van loco-burgemeester Herbert Raat een koninklijke onderscheiding. ontvangen Dat gebeurde bij zijn afscheid van het AVL, waar hij bijna dertig jaar als oncologisch chirurg werkte.

Dr. van Coevorden is als medisch specialist van onschatbare waarde geweest voor het AVL, in het bijzonder op het gebied van sarcoomzorg en maag- en slokdarmkanker. Met name op het gebied van sarcoomzorg staat hij bekend als een van grootste experts in Nederland en internationaal. Als een van de eersten zag Dr. van Coevorden dat de zeldzame, complexe sarcoomtumoren het beste in specialistische ziekenhuizen, zoals het AVL, behandeld kunnen worden in een multidisciplinair team om tot de beste diagnose en behandeling voor patiënten te komen. De sarcoomzorg van het AVL heeft zich mede dankzij zijn inspanningen ontwikkeld tot een landelijk expertisecentrum.

Daarnaast was Dr. van Coevorden een van de grondleggers van een aantal Europese en Trans-Atlantische samenwerkingsverbanden op het gebied van sarcoomzorg. Deze samenwerkingsverbanden waren gericht op het delen van expertise maar resulteerden ook in nieuwe onderzoeken en projecten.

Tegelijkertijd zette Dr. van Coevorden zich met hart en ziel in voor de beste patiëntenzorg. Hij wordt omschreven als kundige, bevlogen en betrokken arts met een groot hart voor zijn patiënten en het ziekenhuis. Hij zat in vele commissies en besturen, heeft een indrukwekkende lijst van publicaties op zijn naam staan en vele jonge chirurgen opgeleid.

Dr. Frits van Coevorden is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.