Lezing: 75 jaar geleden Operatie Market Garden; Arnhem

AALSMEERDERBRUG – Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40- ’45 organiseert op zaterdag 14 september de lezing: 75 jaar geleden Operatie Market Garden; Arnhem. Dick Weber verzorgt de lezing in het museum dat is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer.

75 jaar geleden stonden de geallieerden aan de grens van bezet Nederland. De deur stond op een kier. Nu is het moment hem open te duwen, dacht Generaal Montgomery. Maar Arnhem was een brug te ver. Wat ging er mis? Wiens fout was het? Was het verraad? Of een stommiteit? Wie konden we de schuld geven van die dure mislukking, die half Nederland kwam te staan op nog een half jaar oorlog en de hongerwinter.
Er is sindsdien ontzettend veel gezegd en geschreven over die 12 dagen, waarin een groot deel van Arnhem en Nijmegen verwoest werd. Er waren vele “generaals” die het anders hadden aangepakt.
Nu, na al die jaren kunnen we een goed beeld schetsen van deze immense lucht landingsoperatie, van de anders zo voorzichtige generaal Montgomery en generaal Eisenhouwer die deze keer een fataal compromis sloot.
Dan gaat het over grote ego’s, falende radio’s, Engelse, Poolse helden, maar ook verbazend snelle Duitse improvisaties. Bij dat alles lieten vielen vele Gelderse burgers het leven of raakten na hun gedwongen evacuatie vrijwel alles kwijt.

De lezing van Dick Weber begint om 13:00 uur in het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. De lezing is goed te combineren met een bezoek aan het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45. Het museum is geopend op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, de vaste zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en elke 2e zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.
De toegang bedraagt € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in 1436 BM Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).
Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog -en Verzetsmuseum ’40- ’45 zie: www.crash40-45.nl, Instagram of de Facebookpagina van het museum.