Lokale Amstelveense heldinnen geëerd met expositie

AMSTELVEEN –  Acht vrouwen, die op welke manier dan ook belangrijk zijn of zijn geweest voor Amstelveen. Van kunstenares tot prof voetbalster, elk op hun eigen manier dienen ze als rolmodel. In de expositie Lokale Heldinnen kunnen Amstelveners kennismaken met deze vrouwen. De expositie is in oktober te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein en gaat daarna op reis door de stad. De opening is op 3 oktober, vanaf 17 uur. Iedereen is welkom tijdens een lezing in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein.

Het idee voor een expositie over bijzondere Amstelveense vrouwen ontstond begin dit jaar naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, dat ‘Heldinnen’ als thema had. Dit deed de vraag rijzen: ‘Wie zijn de Amstelveense heldinnen?’ Een projectgroep, bestaande uit Stieneke Kruijer (raadslid GroenLinks), Leslie Doornik (Social Entrepeneur en o.a. betrokken bij de organisatie van Internationale Vrouwendag), Anton Furnée (programmeur Bibliotheek Amstelland), Hiske Deinema (programmeur Bibliotheek Amstelland) en Naomi Heidinga (tekstschrijver en fotograaf), ging op zoek naar het antwoord, en ook aan Amstelveners werd gevraagd om hun heldin te nomineren. Het leverde een mooie lijst met namen op van vrouwen die op verschillende manieren actief zijn voor de maatschappij.

Acht vrouwen, acht heldinnen
Acht vrouwen werden gekozen, die zich onder meer hebben ingezet op het gebied van vrouwenrechten, emancipatie, sport, kunst en cultuur. Tekstschrijver en fotograaf Naomi Heidinga zocht de vrouwen op om hun verhalen op te tekenen en nodigde ze uit in de studio.
Een van die vrouwen is de 89-jarige Nora Valk. Van haar twaalfde tot haar vijftiende zat ze in een Japans kamp. Haar moeder overleed, haar vader was zoek, maar na de oorlog werd ze met hem herenigd. Onder meer op scholen vertelt ze over haar ervaringen, zodat de oorlog niet vergeten wordt. Ze koestert geen wrok jegens de Japanners, maar spreekt over verzoening.
Andere heldinnen zijn bijvoorbeeld Lottie Schenk, die zich inzette voor de Vrouwenbeweging in Amstelveen; sociaal werkster Banoo Kiani Haftlang en voormalig kinderburgemeester Jara Zurr. De vrouwen vertellen niet alleen over hun leven, maar ook over hun heldinnen. Zo denkt Jara bij het woord heldin aan iemand met superkrachten, maar een heldin is ook iemand die veel voor je betekent, en iemand die je ook wel zou willen zijn, waar je veel respect voor hebt.

De portretten en verhalen van de heldinnen zijn vanaf oktober te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Zij/hij, en dit gaat onder andere over de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis. Naast de expositie in de bibliotheek zijn de beelden en verhalen te zien op www.amstelveenseheldinnen.nl/

Programma opening 3 oktober
De inloop is vanaf 17 uur. Vanaf 17.30 uur vindt een feestelijke opening plaats met een kort, maar afwisselend programma: Dorien Mijksenaar gaat in op de vrouwenemancipatie in Amstelveen, de 16-jarige singer/songwriter Lola treedt op en tot slot verricht wethouder Floor Gordon de officiële opening. Daarna is er gelegenheid om de expositie te bekijken en nader kennis te maken met de heldinnen. Iedereen is welkom!