Meerdere generaties onder één dak, oplossing voor eenzaamheid?

AMSTELVEEN – Het samenbrengen van mensen uit verschillende generaties bespaart kosten, bestrijdt eenzaamheid en zorgt voor meer sociale verbinding. Dat is de reden dat de SP meergeneratiewoningen in Amstelveen wil. Alle lokale partijen willen dan ook dat hier onderzoek naar wordt verricht.

In het sociaal beleid van de gemeente Amstelveen staat onder andere dat eenzaamheid bestreden moet worden en dat er meer aandacht gegeven moet worden aan mensen die mantelzorg bieden. Marina Casadei, SP raadslid, ziet beren op de weg. “Ik merk dat de jongere generaties Amstelveen verlaten omdat het hier te duur is geworden, maar wie gaat dan die eenzaamheid helpen bestrijden of die mantelzorg bieden? Het wordt steeds lastiger.”

Deze woonvorm zou een oplossing kunnen zijn voor dit vraagstuk. Hier zijn meerdere varianten van mogelijk. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan ouders die samenwonen met hun kinderen en kleinkinderen. Maar het is ook denkbaar dat een jong gezin dat graag iets wilt bieden aan zijn medemens een huis gaat delen met een oudere die alleen is komen te staan. Het kunnen ook studenten zijn die nog geen gezin hebben”, aldus Casadei.