Mexicaanse meesterwerken uit collectie Museo de Arte Moderno in het Cobra

 Met de tentoonstelling ‘Intens Mexico, politiek, identiteit, seks en dood’ in het Cobra Museum maakt het Nederlandse publiek kennis met belangrijke Mexicaanse moderne kunst en de culturele betrokkenheid van de kunstenaars in Mexico. Van 11 oktober 2019 tot 29 maart 2020 is er werk te zien van wereldberoemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera, Jose Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros maar ook van nationale beroemdheden als Francisco Toledo en Graciela Iturbide waarvan het werk in Nederland nog nooit te zien is geweest.

De tentoonstelling uit de collectie van het M.A.M. het Museo de Arte Moderno, een van Mexico’s belangrijkste musea, is samengesteld door de voormalige directeur Sylvia Navarrete Bouzard. De selectie beslaat de periode vanaf de Mexicaanse Revolutie in 1910 tot de stormachtige opkomst van de globalisering in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw.

In de vroegste werken uit deze tentoonstelling zien we hoe schilders de armoede en de onvrede onder de boeren aan de kaak stelde. Later, als gevolg van de trek van het platteland naar de grote steden (en de migratie naar de Verenigde Staten), ontstonden andere vormen en archetypes van armoede en ongelijkheid zoals we zien in het werk van Pablo Ortiz Monasterio. In portretten komen thema’s als nationale identiteit, het onderscheid in klasse, tradities of etnische afkomst regelmatig aan de orde. De soms erotische portretten zijn tegelijkertijd een eerbetoon aan afgelegen streken van het land, waar voorouderlijke tradities als het matriarchaat, en historische tolerantie ten opzicht van seksuele diversiteit nog steeds voortbestaan. Dat is te zien onder meer in het suggestieve werk Los cocos van Frida Kahlo.

De tentoonstelling geeft tevens alle ruimte aan de verbeelding van het onderbewuste. Een van oudsher wezenlijk onderdeel van de Mexicaanse maatschappij en dus ook een belangrijk thema in de Mexicaanse kunst. We zien droomwerelden en spookbeelden (Ricardo Martínez) en zoömorfe en antropomorfe motieven (o.a. Francisco Toledo en Rufino Tamayo). Kunstenaars verbeelden daarbij in hun idyllische landschappen zowel de spiritualiteit als het primitieve karakter van Mexico.

Dias de los Muertos in Amstelveen
Ieder jaar op 1 en 2 november viert heel Mexico Dias de los Muertos. Op Dias de los Muertos worden de dode herdacht en geëerd met privé-altaren, papier maché poppen (cartonería), poëzie (calaveras) processies en vele andere bijzondere verbeeldingsvolle manieren. Inmiddels is dit ‘feest van de dood’, dat we kunnen vergelijken met onze allerzielen/allerheiligen, wereldberoemd Unesco erfgoed dat onderdeel is geworden van de Mexicaanse identiteit en het trekt ieder jaar miljoenen mensen naar Mexico.

Op 1 en 2 november 2019 haalt het Cobra Museum Diaz de los Muertos naar Amstelveen. In het Cobra museum zal een altaar gemaakt worden door Mexicaanse kunstenaars waar Amstelveners hun eerbetoon komen brengen aan de overledenen. Het museum zal speciaal voor deze gelegenheid ’s Avonds open blijven en als een feestelijke herdenkingsplek opereren. In de weken voorafgaand zullen er cartonería workshops zijn gegeven door Mexicaanse kunstenaars. In Cinema Amstelveen wordt op 2 november voor de kinderen van Amstelveen de film Coco getoond (Pixar Animation Studios / Walt Disney Pictures 2017). Vooraf aan de film kunnen kinderen in het Cobra Museum een bezoek aan het altaar brengen en worden ze geschminkt volgens de Mexicaanse Dia de la Muerte traditie.

Het Cobra Museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.