Nieuwe Amstelveenlijn gaat lijnnummer 25 krijgen

AMSTELVEEN – “Ik ga met de 25 naar Amsterdam.” Eind 2020 moet dit een normale uitspraak zijn in Amstelveen. De nieuwe Amstelveenlijn krijgt namelijk het lijnnummer 25. 

Op Amstelveenlijn.nl legt Jaap Feitsma, vervoersdeskundige bij het GVB, uit hoe het nieuwe lijnnummer werd toegewezen. “Eerlijk gezegd waren we daar vrij vlot uit. Natuurlijk hebben we andere nummers overwogen. Lijn 51 rijdt inmiddels door naar Sloterdijk en is een ‘metronummer’. Nummer 51 konden we hier dus niet voortzetten. Lijn 10 was geen optie, omdat deze lijn vorig jaar nog in gebruik was. We gebruiken namelijk alleen oude nummers wanneer deze tenminste 5 jaar niet meer in gebruik zijn. Lijn 29 hebben we ook overwogen, want dit is dan weer gelijk aan het netnummer van Uithoorn. Nu wordt de lijn op termijn wel doorgetrokken naar Uithoorn, maar zover zijn we nog niet. Dit zou dus verwarrend zijn voor reizigers. En lijn 6? Dit is de tijdelijke tramverbinding die zometeen weer opgeheven wordt. Dat leek ons evenmin handig. Daarom hebben we gekozen voor lijn 25.”

De oude lijn 25 van het GVB tussen het Centraal Station en de President Kennedylaan in Zuid. Deze lijn werd in december 2013 opgeheven.