RTL: Amstelveen in een van meest vervuilde gebieden van Europa

AMSTELVEEN – Amstelveen bevindt zich in een van Europa’s meest vervuilde gebieden en dat brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Rond Schiphol en Amsterdam loop je drie keer zo veel kans op op vroegtijdig overlijden als gevolg van vervuilde lucht of geluidsoverlast dan bijvoorbeeld in Drenthe of Groningen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte een kaart op basis van gegevens van het RIVM. Hoe roder het gebied, hoe meer kans op ziekte door luchtverontreiniging of geluid.

Bekijk de kaart hier.

Professor Lex Burdorf van het Erasmus MC stelt dat er veel meer aandacht moet komen voor de gezondheidseffecten van Schiphol. “Vliegverkeer moet veel meer onderwerp worden van de discussie. Wat mij betreft moeten we het niet hebben over uitbreiding, maar eerder over hoe we huidige gezondheidseffecten kunnen verminderen. Mensen leven jaren in ongezondheid doordat ze worden blootgesteld aan te veel stikstof, fijnstof en omgevingsgeluid. Ze veroorzaken ziekte, maar je gaat er ook eerder dood aan.”

Hij krijgt bijval van Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Die stelt dat in deze gebieden de kans op hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen veel hoger is. “Er gaan tien tot vijftien meer mensen dood aan deze factoren dan aan ongelukken in het verkeer. De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa. En toch wonen er enorm veel mensen boven op elkaar.”, aldus van Schayck.