Stormloop op vergunning om kamers te verhuren

AMSTELVEENDe gemeente Amstelveen wordt overspoeld met vergunningaanvragen om een woning te mogen delen. Vorige week alleen al stond in de officiële bekendmakingen van de gemeente dat er 19 keer een vergunning is verleend voor zogenaamde kamergewijze verhuur van een particuliere woning.

Woningdelen is een populaire woonvorm onder studenten, werkende jongeren en expats. De gemeente Amstelveen heeft in het Coalitieakkoord 2018-2022 bepaald dat woningdelen onder voorwaarden mag. Hiervoor is onder andere een onttrekkingsvergunning en een omgevingsvergunning verplicht.

Dwangsom en boete
Vanaf 1 januari 2020 gaat de gemeente streng handhaven, na één waarschuwing volgt al een dwangsom. De maximale boete kan oplopen tot maximaal 20.500 euro als er geen vergunning is aangevraagd.

“Door de krapte op de huizenmarkt zien we dat woningen functies krijgen waar zij niet voor bedoeld zijn. Om te zorgen voor een juiste balans in wijken lanceren we, een pakket regels om ongewenste vormen van het gebruik van woonruimte tegen te gaan. Woningopsplitsing, woningdelen en vakantieverhuur kunnen ten koste gaan van de leefbaarheid en veiligheid,” aldus wethouder Rob Ellermeijer vorig jaar in het blad Nul20.

Vakantieverhuur
Bij woningdelen via kamergewijze verhuur, verhuurt een hoofdbewoner woonruimte binnen een woning aan één of meerdere personen, of verhuurt een huishouden van twee personen woonruimte aan een derde en/of vierde volwassen persoon. Huurders huren een onzelfstandige woning (kamer) met medegebruik van gezamenlijke faciliteiten. Kamerverhuur is alleen mogelijk als de eigenaar/hoofdhuurder er zelf woont en het geen sociale huurwoning is. Maximaal de helft van de woning mag worden verhuurd. Vakantieverhuur van woningen, al dan niet via Airbnb, blijft onder voorwaarden mogelijk. Dat betekent dat maximaal dertig dagen vakantieverhuur per jaar is toegestaan, het aantal gasten maximaal vier per nacht is, en het gebruik van een woning voor vakantieverhuur moet aan de gemeente worden gemeld.