Symposium Women To Reckon With in Arts and Business

AMSTELVEEN – In het kader van de tentoonstelling Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra organiseert het Cobra Museum in samenwerking met Deloitte op 15 oktober een symposium over de representatie van vrouwen in de kunst en de samenleving: Women To Reckon With In Arts and Business.

Binnen de kunst- en de museale wereld is er een inhaalslag gaande voor de positie van de vrouw in de samenleving en de kunst. Het aantal tentoonstellingen met dit onderwerp is inmiddels talrijk. Van 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in het Amsterdam Museum, Meesterlijke Vrouwen in Stedelijk Museum Schiedam, solo’s van onder meer Jacqueline de Jong in het Stedelijk Museum Amsterdam en Charlotte van Palland in Museum de Fundatie. Ondanks deze aandacht en de bereidheid van musea tot het geven van voorrang aan vrouwelijke kunstenaars bij aankopen, is nog steeds slechts 2% van Collectie Nederland gemaakt door een vrouw. Veilingprijzen voor schilderijen gemaakt door vrouwen liggen 48% lager dan prijzen voor mannen.

In het bedrijfsleven stijgt de afgelopen tien jaar het percentage vrouwen in leidinggevende posities, en zijn er steeds meer organisaties die vrouwen ondersteunt in het doorbreken van het glazen plafond. Toch blijft de absolute top van bedrijven vooralsnog hoofdzakelijk bestaan uit mannen. Van een evenwicht tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt lijkt nog steeds geen sprake. Er klinken luide stemmen voor een vrouwenquotum en er ontstaan steeds meer organisaties die zich inzetten voor vrouwen in het bedrijfsleven.

Het symposium Women To Reckon With In Arts and Business probeert inzicht te geven in de stand van zaken. Wat is de positie van de vrouw in de kunst en het bedrijfsleven, en wat kunnen we doen om deze positie te versterken? Is er iets wat de kunstwereld kan leren van het bedrijfsleven en andersom?

Sprekers:

Cathelijne Blok van TittyMag (Nederland)
TittyMag is een intersectioneel feministisch kunstcollectief opgericht door Cathelijne Blok. TittyMag biedt de ruimte aan creatief talent, dat bezig is met feminisme, inclusiviteit of empowerment om daarmee een dialoog aan te gaan en een safe haven te creëren. Offline organiseert men één keer per maand een interactief evenement op een andere locatie, een Titty Talk! waarmee men feminisme toegankelijk maakt voor iedereen die mee wil praten. Tijdens Resetting the Table organiseert TittyMag een interactieve rondleiding door de tentoonstelling Nieuwe Nuances.

Karen Kurczynski (Verenigde Staten) over Else Alfelt en Sonja Ferlov Mancoba
Karen Kurczynski is universitair docent moderne- en hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Massachusetts, Amherst. Ze is de auteur van The Art and Politics of Asger Jorn: The Avant-Garde Won’t Give Up (Routledge, 2014) en curator van Human Animals: The Art of Cobra in NSU Art Museum Fort Lauderdale. Binnenkort verschijnt van haar hand een omvangrijke studie over Cobra.

Marianne Van Boxelaere (België) over genderongelijkheid in de beeldende kunsten
Marianne Van Boxelaere studeerde Kunstwetenschappen aan de UGent en de Universitat de Barcelona, en Cultuurmanagement aan de UAntwerpen. Naast haar werk bij het Vlaams Departement van Buitenlandse Zaken schrijft ze scenario’s, korte verhalen, artikelen en essays. Recentelijk publiceerde ze in Rekto:Verso het artikel “Seksisme in de beeldende kunst in cijfers”, over genderongelijkheid in de beeldende kunsten.

Melissa Raczak (Partner Deloitte, Verenigde Staten) over inclusive leadership
Melissa Raczak is Partner van Deloitte Consulting Technology, Media en Telecom team. Ze heeft 16 jaar ervaring in het leiden van mondiale transformatieprogramma’s in de kabel- en mobiele industrie. Hiernaast zet Raczak zich in voor het Women @Deloitte, om vrouwen aan te moedigen en te steunen in hun carrière binnen Deloitte. Raczaks betoog zal gaan over inclusief leiderschap in het bedrijfsleven en toont aan waarom een inclusief managementbeleid de juiste investering is voor ieder bedrijf.

Dit symposium is gratis toegankelijk, maar er is beperkt plek. U dient vooraf te reserveren: Cobra Museum