Twee Amstelveense monumenten voor het eerst publiekelijk geopend

  Op 14 en 15 september 2019 zijn er verschillende Amstelveense monumenten geopend in verband met de Open Monumentendagen. In Amstelveen zijn voor het eerst twee locaties voor publiek geopend, die dit normaal niet zijn: het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan en het pand van de SAKB Kunstlokaal aan de Ouderkerkerlaan. 

Het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is sinds dit jaar een gemeentelijk monument. Zondag 15 september opent het monument voor het eerst de deuren voor het publiek. De voormalige Jan Lighthartschool is in 1953 gebouwd en kenmerkend voor de naoorlogse bouwstijl waarin het samenbrengen van de gemeenschap voorop stond. Tegenwoordig is de locatie het atelier van verschillende Amstelveense kunstenaars, bekend onder de naam Ateliers 2005. Zij stellen deze dag hun ateliers open.

Het pand van SAKB Kunstlokaal aan de Ouderkerkerlaan is al langer een gemeentelijk monument. Het ontwerp van de voormalige school is van architect Ingwersen en dateert uit 1925. Op de zondag zijn hier gratis workshops van verschillende kunstenaars te volgen.

Ook kun je tijdens de Open Monumentendagen weer de Urbanuskerk in Bovenkerk beklimmen. Na de brand, die binnenkort een jaar geleden is, is het schip van de Urbanus in Bovenkerk grotendeels verwoest. De toren is behouden gebleven. Deze was voor het eerst te beklimmen tijdens 24H Amstelveen. Wie geen hoogtevrees heeft, krijgt zo een prachtig uitzicht over Amstelveen. Van achter een glaswand kunnen bezoekers een kijkje in de kerk nemen.

Tijdens het Open Monumentenweekend gaan verschillende Amstelveense kerken open voor bezichtiging. Op Buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen verzorgd, evenals op begraafplaats Zorgvlied. Kijk voor een overzicht van alle monumenten, bezoekmogelijkheden, openingstijden en activiteiten op www.openmonumentendag.nl/gemeente/amstelveen.