Verkooptentoonstelling Kaori Kurihara: Imaginature イマジネーチャー Praten met de ziel

 De kunstobjecten van Kaori Kurihara zien er bedrieglijk echt uit. In opperste concentratie schept de kunstenares magische nieuwe levensvormen, die wellicht hadden kunnen bestaan, maar in werkelijkheid zijn gecreëerd in een Parijs atelier. Van 19 oktober t/m 3 november exposeert het in Frankrijk onderscheiden talent voor het eerst in Nederland, in de galerie van Kunstconsult in Amstelveen. ‘Imaginature’ is de toepasselijke titel van de verkoopexpositie.

Tijdrovend procedé
Het atelier van Kaori Kurihara (Osaka, 1987) in Parijs straalt serene rust uit. Hoge ramen werpen ruim licht op haar werkbank vol gereedschap. Haar stellingkasten staan afgeladen met potten vol glazuren en oxides. Een aantal grote sculpturale werken staat in plastic te wachten totdat ze in de kiln worden gebakken. Hier werkt Kaori in de hete zomermaanden van augustus 2019 zeer geconcentreerd aan de voorbereiding van haar exposities in Amstelveen én New York. Ze heeft al haar tijd nodig. Door het tijdrovende karakter van haar werk is haar productie laag. Aan haar werkproces komt namelijk draaischijf noch mal te pas: elk object wordt met uiterste precisie en volledig met de hand opgebouwd. Eerst de basis, daarna alle kleine details. Elk onderdeeltje wordt apart gevormd en vervolgens aangebracht op de hoofdvorm.

Los van traditionele Japanse keramiek
De basis voor de onwaarschijnlijk gedetailleerde en secure uitwerking van haar denkbeeldige natuurvormen werd gelegd tijdens haar keramiekopleiding aan de kunstacademie van Kyoto. Haar techniek is Japans: zeer delicaat. Na haar afstuderen trok Kaori naar Parijs, waar zij verdere kunstopleidingen in keramiek en juwelen volgde. Hier in Europa, los van de traditionele Japanse denkbeelden over keramiek als gebruiksgoed, kon zij eindelijk haar fantasie de vrije loop laten in haar werk.

Franse prijs voor kunsttalent
Al tijdens haar opleiding speelde Kaori zichzelf in de kijker in Frankrijk. Net afgestudeerd, ontving zij in 2015 de Prix de la Jeune Création Métiers d’Art des Ateliers d’Art de France, een belangrijke nationale prijs voor jong kunsttalent. In 2016 opende ze haar eigen atelier in Parijs. Sindsdien is Kaori’s ster rijzende in zowel binnen- als buitenland. Zij exposeerde in onder meer het Grand Palais in Parijs, en in Brussel, Londen, Straatsburg, Sèvres en Zwitserland. Na Amstelveen volgt New York.
Belangrijke verzamelaars hebben haar werk ontdekt, wat het – naast haar lage productie – nog lastiger maakt een expositie samen te stellen. Exclusief voor de verkooptentoonstelling bij Kunstconsult maakt Kaori een serie nieuwe werken.

Waarderen van het imperfecte
Kaori is geboeid door de geometrie en de herhaling van vormen in de natuur. In het plantenrijk is niets ooit helemaal hetzelfde. Juist het geheel van onregelmatigheden is in haar ogen ‘perfectly imperfect’, een gedachte die aansluit bij de Japanse wabi-sabi cultuur die draait om de schoonheid van het imperfecte. Het is die magie van de natuur waaraan Kaori de energie ontleent om met engelengeduld aan haar creaties te werken. Over de inspiratie voor haar objecten vertelt zij: ‘Ik hoor hun stem van boven komen. Ik begin, luister naar hun stem en zo ontstaan ze.’

Praten met de ziel
Het ‘praten’ met haar ziel is ook iets dat uit de Japanse wabi-sabi cultuur voortkomt. Kaori maakt geen schetsen, bedenkt niets van tevoren, maar volgt de flow. Zolang ze aan een object werkt, weet ze niet hoe het er zal gaan uitzien. Pas wanneer het af is ziet ze: ‘O, dát is het.’
Een prominente Franse kunstverzamelaar over haar werk: ‘Iedere keer dat je opnieuw kijkt zie je nieuwe details. Het zijn verbazingwekkend gedetailleerde delicate werken. Het licht speelt ermee: wanneer het licht in de ruimte verandert, veranderen de kleuren van de objecten. Het is alsof ze leven. Je kan er een lange tijd naar staan kijken zonder dat je je aandacht verliest. Ze veranderen elke seconde. Ze léven.’

Kaori Kurihara, verkoopexpositie Imaginature イマジネーチャー,
19 oktober t/m 3 november, dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

Kunstconsult – 20th century art | objects, Smederij 4, 1185 ZR Amstelveen, 020-3416476, info@kunstconsult.nl, www.kunstconsult.nl
Opening: zaterdag 19 oktober, 13:00 – 17:00 uur
T/m 3 november te bezoeken op: dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur, of op afspraak