‘VVD had graag A9-tunnel op maaiveldniveau gezien’

AMSTELVEEN – Er is destijds slecht met Den Haag onderhandeld over het oorspronkelijke ontwerp voor de A9-tunnel. Gebrek aan inzicht zorgde voor slechte onderhandelingen, stelt VVD-burgerraadslid Jet Smit tegenover Johan Th. Bos van Amstelveenblog.nl. De VVD zou achteraf graag een tunnel op maaiveldniveau hebben gezien.

Amstelveen zou in eerste instantie 100 miljoen euro bijdragen voor een tunnel. Deze oplossing kwam tot stand onder een college zonder VVD, benadrukt Smit. De deal werd uiteindelijk door een nieuw college van tafel geveegd onder aanvoering van VVD-wethouder Raat. Met een dergelijke investering zou de gemeente Amstelveen zich in een netelige financiële positie hebben gestort, was de argumentatie.

Daarbij speelde volgens VVD’er Smit ook het ontwerp een grote rol. De tunnel zou meters boven het maaiveld gaan liggen. “Daardoor zou ons dorp nog meer dan nu in tweeën worden gesplitst en het financieringsmodel was volledig onrealistisch, wat tot het faillissement van onze gemeente zou hebben geleid, Het is nog steeds een goede beslissing geweest om dát plan af te wijzen.”

“Blijft natuurlijk staan dat we allemaal toch wel erg graag een tunnel op maaiveld niveau hadden willen hebben, gezien de luchtvervuiling en de geluidshinder die de A9 met zich mee brengt. De Rijksoverheid had daarvoor het grootste gedeelte van de kosten op zich moeten nemen, want het is immers een rijksweg,” zegt Smit tegenover Amstelveenblog.

Lees het volledige verhaal op Amstelveenblog: VVD: spijt dat A9-tunnel niet kwam