Wachttijd voor gratis trouwen in Amstelveen valt mee

AMSTELVEEN – De wachttijd voor gratis trouwen in Amstelveen is relatief kort. Bruidsparen moeten gemiddeld 45 dagen wachten om elkaar gratis het jawoord te geven. In Amsterdam is dat 109 dagen en inwoners van Haarlem moeten maar liefst 285 dagen wachten om kosteloos in het huwelijksbootje te stappen. Het gemiddelde is 79 dagen wachttijd. Dat blijkt uit een onderzoek onder 228 Nederlandse gemeenten door trouwplatform, ThePerfectWedding.

Volgens een wet uit 1897 is iedere Nederlandse gemeente verplicht om gratis trouwen aan te bieden. Ook aan inwoners uit andere gemeenten. Toch is gratis trouwen in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn alleen beschikbaar voor de eigen inwoners. In totaal 169 van de onderzochte gemeenten sluiten inwoners van andere gemeenten uit voor het gratis huwen.

Inwoners uit Haarlem die toch sneller kosteloos willen trouwen kunnen niet terecht bij sommige omliggende gemeenten. Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal bieden gratis trouwen alleen aan voor de eigen inwoners. In Haarlemmermeer of Amsterdam kunnen ze wel terecht. Wel moeten ze in Haarlemmermeer gemiddeld 166 dagen wachten op hun beurt.

Volgens de wet mogen gemeenten ook geen mensen weigeren op basis van hun inkomen. Toch is onder andere in Diemen een kosteloze huwelijkssluiting alleen beschikbaar voor inwoners met een lager inkomen. Voor opties zoals een trouwboekje of uittreksel van de akte burgerlijke stand worden door de meeste gemeenten wel kosten gerekend. Een bruidspaar is echter niet verplicht deze af te nemen.

Geen ringen

Om de kosten binnen de perken te houden mogen gemeenten de gratis huwelijksvoltrekking wel versoberen, bijvoorbeeld door het beperken van het aantal aanwezigen of het schrappen van toespraken en het uitwisselen van de ringen. In sommige plaatsten kun je daarom enkel om 08.00 uur ’s ochtends gratis trouwen.

Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) vindt het begrijpelijk dat gemeenten beperkingen opleggen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor eigen bruidsparen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”

Ten minste elf gemeenten hebben geen wachttijd voor gratis trouwen, namelijk Appingedam, Bergeijk, Diemen, Harlingen, Heiloo, Landerd, Oirschot, Sluis, Stein, Wassenaar en Westvoorne. Ook in dit geval moeten bruidsparen rekening houden met twee tot zes weken tijd die gemeenten na de aankondiging van het huwelijk aanhouden voor het prikken van een datum.

De wachttijden zijn een momentopname uit de eerste helft van 2019. Omdat de wachttijden nogal wisselen, kan het zijn dat de precieze wachttijden van een gemeente inmiddels afwijken. Klik hier om de onderzoeksresultaten van ThePerfectWedding te bekijken.