Column: Brandstof tot nadenken…

Mijn mobiel gaat trillend los op tafel, mijn dochter, als die belt is er altijd wat. En zo niet, dan toch.

“Pap, jij bent vergeten te tanken? Sta ik hier zonder benzine, lekker is dat! ”

Nee, wij hebben duidelijk nog geen elektrische scooter, maar een frisse 4-tact die 1 op 60 rijdt, dat is zeer zuinig, maar dan moet je nog wel tanken…

“Waar sta je dan?” vraag ik schuldbewust. “Bij Vonk Tapijt op de Amsterdamseweg…”

Ok, ik ben onderweg. Met een tankje rij ik eerst naar de Beneluxbaan om een tankje te vullen en rij terug naar waar zij staat. Ik vul de tank en ze rijdt een soort van tevreden weg.

Op dat moment bedenk ik dat ik hier in mijn jeugd ook reed, midden jaren ’80. Eerst op het brommertje en later met de auto.

Als ik toen zonder benzine kwam te staan (gebeurde ook wel eens) hoefde ik niet lang te duwen. Bij de stadsgrens, zat in het pand waar nu misschien wel de lekkerste friteszaak van Amstelveen zit, een Mobil.  Na een paar honderd meter aan de overkant een BP (later een witte pomp) schuin daar tegenover dacht ik een Esso, maar het was in ieder geval een pomp voor VW Van Kleef. Dan weer een paar honderd meter, aan de overkant een Chevron, deze hoorde bij de Renault-dealer waar nu… ja hoor, het eerder genoemde Vonk Tapijt zit. Verder rijdend op de Amsterdamseweg kom ik dan een Fina tegen (nu De Natuurwinkel, toen een Mazda-dealer) nog een paar honderd meter verder, de fameuze Total-pomp van Citroen-dealer Eijzinga om te eindigen midden in het Oude Dorp, cool tanken op de binnenplaats van BMW-dealer Van Poelgeest.

En als ik heel goedkoop wilde tanken, dan kon ik nog een afslag nemen, en kwam dan midden in een woonwijk een nogal smoezelig stationnetje tegen… “Daar gaat je motor niet beter van lopen,” wisten buurtbewoners destijds te melden, nou ja, dat viel wel mee. En daar ik op 19-jarige leeftijd in een totale zuipschuit reed, moest ik af en toe wel.

Dit is slechts een opsomming van alleen de Amsterdamseweg. Verderop in Amstelveen zaten ook op diverse, verrassende plekken tankstations.

Inmiddels zijn de meeste stations uit de stad verdwenen, en moest ik nogal een reis maken om benzine te halen. De meeste zitten nu aan de snelweg. Twee alleen al op het kleine stukje A9 wat wij (en de TomTom) als Burgermeester van Sonweg kennen.

Vind ik dit erg?  Nee, eigenlijk niet. Ik moet er alleen bij nadenken dat ik altijd op tijd moet tanken.

Wat ik wel erg vind is het volgende, dat er een kapvergunning wordt gegeven voor het omzagen van circa, schrik niet, 12.000 bomen. Deze staan nu nog ter hoogte van Ouderkerk op diezelfde A9 om daar een…. ja echt, een nieuw tankstation te bouwen. Het schijnt om een verplaatsing te gaan. Geen idee waarom dat nodig is en daar wil ik niet over oordelen. Maar om nou zoveel bomen die juist zuiveren wat zo’n station medeveroorzaakt weg te halen op deze plek raakt ons vast allemaal.

Er is inmiddels een petitie opgestart, die meer aandacht verdient… Nou, bij deze dan!

PS: mocht iemand nog foto’s hebben van die tankstations, zet ze onder de Facebooklink hier… Ik heb alleen de foto’s van wat het nu is.

 

Jon is geboren op de Prof. Lorentzlaan maar dat bleek geen garantie voor een universitaire studie. Opgegroeid aan de Amsterdamseweg is hij uiteindelijk gestrand in de Patrimoniumbuurt. Nu is hij vader van vier kinderen en getrouwd met een meisje van het schildersbedrijf van 300 meter verderop.
Nee, avontuurlijk is hij niet. Hij heeft gewerkt voor o.a. Intermediair, Elseviers Nursing, Donald Duck & VTWonen. Nu is hij de (mede-)bedenker en eigenaar van Spokk,  lasergamen op locatie en sinds juni dit jaar ook trouwambtenaar voor de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer