Eerste Amstelveense Duurzaamheidsspeld uitgereikt

AMSTELVEEN – Amstelveense bewoners en bedrijven  die zich aantoonbaar inzetten voor duurzaamheid kunnen vanaf nu door de gemeente beloond worden met een duurzaamheidsspeld. Wethouder Floor Gordon reikte op 7 oktober de eerste Duurzaamheidspeld uit aan familie Udijana. Stap voor stap verduurzamen zij hun woning aan de Meidoornlaan.

 Bij renovaties van hun huis hebben Judha en Mirah Udijana rekening gehouden met duurzaamheid. Ze willen goed voorbereid zijn op de toekomst en passen hun huis stap voor stap aan. Vloerisolatie met vloerverwarming en zoneregeling, HR++ glas, ledverlichting en koken op inductie. Om het huis verder te verduurzamen en een steentje bij te dragen aan een beter milieu besloot het echtpaar zonnepanelen te plaatsen. De familie ontving ook een brief van de gemeente over een collectieve isolatieactie. Daar doen ze aan mee.

Wethouder Gordon: “Het is goed om te zien dat bewoners zelf een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Denk aan isolatie en zonnepanelen. De gemeente helpt bewoners met collectieve acties, dat geeft vaak net dat extra zetje. Deze familie merkt het effect van hun maatregelen. De cv-ketel staat op 50 graden ingesteld en ze hebben meer comfort en een lager gasverbruik. Ze betaalden eerst 80 euro per maand aan elektriciteit en krijgen nu 6 euro per maand terug, zo vertelden ze mij. Graag zet ik voorlopers en ambassadeurs op het vlak van Duurzaamheid in het zonnetje door hen een Duurzaamheidsspeld uit te reiken.”

Mirah Udijana: “De collectieve acties van de gemeente voor isolatie en voor zonnepanelen zorgen ervoor dat het nemen van duurzaamheidsmaatregelen laagdrempelig wordt. In de wirwar van aanbieders maakt de gemeente al een keuze voor een goede aanbieder. Dat ontzorgt bewoners.”

Op de website denkmee.amstelveen.nl kunnen Amstelveners meedenken over welke subsidie kan helpen om aan de slag te gaan met verduurzaming. Het is ook mogelijk om te stemmen op ideeën van anderen.