Eerste Dementheek van Noord-Holland geopend in Amstelveen

AMSTELVEEN – Apparaten uitproberen via de Dementheek. Op vrijdag 4 oktober opende Wethouder Zorg Marijn van Ballegooijen de eerste Dementheek van Noord-Holland in Amstelveen. Hier kunnen patiënten, mantelzorgers, familie, vrijwilligers die met dementie te maken hebben, allerlei producten gratis lenen. De Dementheek zit in de Bibliotheek aan het Stadsplein in Amstelveen. Ook inwoners uit omliggende gemeenten, zoals Amsterdam, kunnen hier producten lenen.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg): ”Voor mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelf de regie te houden. Daarbij hebben zij en hun mantelzorgers behoefte aan goede ondersteuning. Er komen steeds meer producten op de markt die het leven met dementiële problemen makkelijker maken. Lang niet iedereen kent deze thuistechnologie en de voordelen ervan. Het uitzoeken kost veel tijd en energie. De Dementheek laat inwoners op een eenvoudige manier kennis maken met de mogelijkheden van thuistechnologie en helpt hen met het maken van de juiste keuze. Bij de Dementheek in de bibliotheek krijgen bezoekers inzicht in het leven met dementie en hoe dit leven dankzij technologie ook plezierig kan blijven.”

Waar kan thuistechnologie bij helpen?
Er zijn technologische producten of apparaten op de markt die helpen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld speciale telefoons, GPS-systemen, een dagritme-klok, tablets, tinybot robot, maar ook een eenvoudige radio of afstandsbediening. Samen met een professional wordt bekeken welk product het best past bij de wensen. Als het nodig is dan is het mogelijk om hulp te krijgen bij de instructie en installatie thuis. Bevalt het product goed, dan is het mogelijk om het zelf aanschaffen.

De Dementheek is een initiatief van de Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden en wordt gefinancierd uit het Innovatiefonds van de gemeente Amstelveen.

De Dementheek is een uitleenservice van technische ondersteuningsproducten voor mensen die met dementie te maken krijgen. Inwoners kunnen deze apparaten lenen, zodat zij ze thuis kunnen proberen. De Dementheek is op maandag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.