Gemeente zegt informatiebeveiliging op orde te hebben

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen zegt de beveiliging van digitale informatie op orde te hebben. Raadsleden Robert Zuidbroek (D66) en Tom Coumans (VVD). Een hack bij de gemeente Lochem hadden vragen gesteld over de gemeentelijke databeveiliging naar aanleiding van een hack bij de gemeente Lochem. 

Het college van burgemeester en wethouders zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er de afgelopen zes jaar een aanval heeft plaatsgevonden op de gemeentelijke ICT-infrastructuur. “We hebben ervoor gekozen om de firewall, die mogelijke aanvallen van buitenaf moet tegenhouden, 24 uur per dag en 7 dagen per week te laten beheren en monitoren door een specialistische externe partij. Hierdoor beschermt de gemeente Amstelveen zich tegen digitale aanvallen van buitenaf,” aldus B&W.

Het college erkent dat in het jaar 2015 een infectie met virussoftware (ransomware) is geweest. Hierdoor lag het gemeentelijke systeem een middag en een nacht plat. “De oorzaak lag niet in een externe aanval, maar in een persoonlijke handeling van een medewerker, die een mailbericht met de virus heeft geopend. De virus werd snel gedetecteerd en opgeruimd.”