Gemeentebestuur geeft toe dat Amstelveen ongezonde woonplaats is

AMSTELVEEN – Het gemeentebestuur van Amstelveen geeft toe dat wonen in Amstelveen ongezond is. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is bijna twee keer hoger dan de advieswaarden van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. “Wonen in een stedelijke omgeving brengt een ongezondere lucht met zich mee”, aldus het antwoord van het Amstelveense college op schriftelijke vragen van VVD, D66, CDA en PvdA naar aanleiding van een RTL Nieuws onderzoek naar vroegtijdig overlijden door vieze lucht en herrie.

Het college gaat onderzoeken hoe de luchtkwaliteit kan verbeteren en wil een stappenplan opstellen. Het stadsbestuur gaat in ieder geval binnenkort samen met Ouder-Amstel bij de regering nogmaals aandringen op het verlagen van de maximumsnelheid op de A9 naar 80 kilometer per uur.

Rode zone
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte vorige maand een vieze-lucht-en-herriekaart op basis van schattingen van het RIVM. De kaart toont voor het hele land het risico op ziekte of vroegtijdig overlijden als gevolg van o.a. vervuilde lucht of geluidsoverlast. Amstelveen zit in de rode zone op de kaart. Het gehalte stikstof in de lucht in Amstelveen is 35 microgram/m3 gemiddeld per jaar. De WHO adviseert om onder de 20 microgram/m3 te blijven om de gezondheid van burgers te beschermen. Het college wijst erop dat in Nederland de wettelijke norm 40 microgram/m3 is. Amstelveen zit daar dus net onder.

Vroegtijdig overlijden
Tien- tot vijftienduizend Nederlanders overlijden jaarlijks vroegtijdig aan de gevolgen van vieze lucht en herrie. Rond Schiphol, Amsterdam en Rotterdam is dat risico soms drie keer groter dan bijvoorbeeld in Drenthe, Groningen of de Waddeneilanden blijkt uit gegevens van het RIVM. Inwoners van de Randstad hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen, stelt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. “Dit is niet een klein beetje een probleem. Dit is een enorm probleem. Het gaat over duizenden mensen. Er gaan tien tot vijftien keer meer mensen dood aan deze factoren dan aan ongelukken in het verkeer. De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa. En toch wonen er enorm veel mensen boven op elkaar.”

Foto: screenshot RTL