Hedendaagse Mexicaanse kunst bij Libris Venstra en Bibliotheek Amstelveen

AMSTELVEEN – Parallel aan de grote Mexico tentoonstelling in het Cobra Museum presenteren vijf hedendaagse moderne Mexicaanse kunstenaars zich met een verkoop tentoonstelling bij Boekhandel Libris Venstra en Bibliotheek Amstelveen van 17 oktober tot en met 16 november 2019.

Selectie Mexicaanse ambassade
De vijf kunstenaars zijn van een lijst van in totaal tien kunstenaars door de Mexicaanse ambassade in Den Haag geselecteerd als het hedendaagse gezicht van de Mexicaanse kunst voor Europa.

Grote / kleine tentoonstelling
Naast de ‘grote’ tentoonstelling in het Cobra Museum, met grote, klassiek moderne schilders als Frida Kahlo, Diego Rivera en David Alfaro Siquieros, presenteren de relatief jonge, veelbelovende vijf kunstenaars zich met een ‘kleine’ tentoonstelling genaamd ‘Movimiento’.

De kunstenaars:
Emilio Sánchec Díaz: één van senioren van de groep. Toegankelijke, decoratieve kunst maar diep geworteld in de Mixtec-codexen. Pilar González Arroyo: jong en veelbelovend. Studeert in Antwerpen. Indrukwekkende schilderijen en check haar sculpturen van The Heart project. EMSAR: van student chemie naar kunstenaar, autodidact, beïnvloed door het cubisme? Check zijn Escher achtige linoleum snede. Jose Luis Couoh Puc: the senior van de groep. Hij beheerst drie stijlen: klassiek olie/acryl op canvas beïnvloedt door het Impressionisme en Van Gogh; gekleurde houtskool tekeningen gebaseerd op de Maya iconografie en tekeningen. In deze tentoonstelling zijn werken uit de eerste twee stijlen te zien. Pablo Esteban Sanchez Rijlaarsdam: jong, wild en (Mexicaans) kleurig. Bouwt hij voort op de kleurige tradities van de nu beroemde 20e-eeuwse Mexicaanse kunstenaars? Vergelijk voor u zelf de overeenkomsten met de werken in het Cobra Museum.

De opening vindt plaats donderdag 24 oktober 17:00 – 19:30 in het café van Libris Venstra. De Mexicaanse ambassade laat zich vertegenwoordigen door één van de medewerkers van het cultuur secretariaat. Hans Pijnenburg zal een korte introductie geven van de kunst en de (korte) geschiedenis van Movimiento; de naam waaronder de kunstenaars zich hebben verenigd.