AMSTELVEEN – Om het tekort aan sociale huurwoningen te verkleinen, zou Amstelveen inspiratie kunnen opdoen door naar andere gemeenten te kijken. Zo wordt in Nieuwegein samengewerkt met een belegger om de doorstroming te bevorderen. Zou zo’n ongebruikelijke constructie ook kunnen werken voor Amstelveen? Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer denkt van wel.
Nieuwegein heeft te maken met een vergrijzingsgolf. Dat komt omdat het een jonge gemeente is die nog maar sinds 1971 bestaat. In de jaren ’70 kwamen veel jonge gezinnen naar de stad, waardoor er een onevenwichtige bevolkingsopbouw is. De gemeente probeert daarom de doorstroming te bevorderen, zodat er ook plekken vrijkomen voor jonge gezinnen. Om dat voor elkaar te krijgen ging Nieuwegein, tegen de gewoonte in, een samenwerking aan met een belegger. En met resultaat:
Een andere mogelijkheid is het bouwen van tijdelijke woningen, stelt hoogleraar Boelhouwer. “Het kabinet heeft nu voorgesteld om 15.000 tijdelijke woningen neer te zetten. Veel gemeenten doen dat ook. Dan moet je wel een stukje grond beschikbaar hebben, maar dan kan je in een paar weken tijd woningen neerzetten.”
Volgens Rob Ellermeijer, wethouder Wonen in Amstelveen, kijkt de gemeente al naar plekken waar dergelijke woningen moeten komen:
Dat project is een speciale regeling die woningzoekenden tussen de 28 en 34 jaar naar een sociale huurwoning moet begeleiden. De gemeente werkt daarvoor samen met woningcorporatie Eigen Haard en afgelopen maandag kreeg de eerste woningzoekende de sleutel. Dit jaar en volgend jaar volgen mogelijk nog 36 woningzoekenden. Wie het langst staat ingeschreven bij Woningnet krijgt als eerste een woning.
Landelijk beleid
Naast het gemeentelijke beleid kan ook het landelijke beleid bijdragen aan het terugdringen van de tekorten in de sociale huursector, zeggen Boelhouwer en De Waard. Te beginnen met de verhuurdersheffing, de belasting die woningcorporaties jaarlijks moet betalen.
Verder kan de regering het gemeenten op meer manieren makkelijker te maken, zegt Boelhouwer. Bijvoorbeeld door meer regulering bij huurwoningen in de vrije sector en regionale inkomensnormen voor de sociale huursector. Dat zou in Amstelveen een uitkomst kunnen zijn omdat het prijsverschil tussen de sociale huursector en de vrije sector groter is dan in veel andere plekken in Nederland. Dat komt door de ligging nabij Amsterdam.
Ten slotte kunnen woningzoekenden zelf creatief zijn in hun zoektocht naar een betaalbare woning, sluit Boelhouwer af. “Met name in Amsterdam zie je dat er ook wooncoöperaties worden opgezet. Dat is een groep mensen die samen een project starten en dat zijn ook vaak betaalbare woningen.”
Onderzoek NH Nieuws & RTV Amstelveen
NH Nieuws maakt in samenwerking met mediapartner RTV Amstelveen een serie verhalen over de problemen in de sociale huursector in Amstelveen.