Man veroordeeld voor ontucht met minderjarige tegen betaling

AMSTELVEEN – De rechtbank in Amsterdam heeft een 63-jarige oud-Amstelvener veroordeeld tot veertien maanden celstraf voor ontucht met een minderjarige. Hierbij zijn door het slachtoffer gedurende een jaar onveilige seksuele handelingen verricht tegen betaling van geld en drank. 

De zaak kwam aan het rollen toen de vader van het destijds minderjarige slachtoffer in januari 2017 bij de politie in Amsterdam melding maakte van het vermoeden dat zijn zoon seksueel contact had met meerderjarige mannen. De ouders van de jongen hadden berichten gevonden op zijn telefoon die hierop wezen.

Toen politieagenten het slachtoffer thuis confronteerden met de vermoedens van zijn ouders, verklaarde de hevig geëmotioneerde jongen dat hij al een tijdje via chatsites was begonnen te daten met mannen en zich daarbij voordeed als 19-jarige.

Na een tijdje kwam de jongen erachter dat hij ook geld kon verdienen met de afspraakjes. In totaal zijn in deze zaak elf mannen als verdachte aangemerkt waarvan er tien terechtstaan in Amsterdam. Het slachtoffer verklaarde dat hij het contact in eerste instantie zocht uit nieuwsgierigheid en omdat hij het spannend vond.

In mei 2017 is een van de verdachten aangehouden en is zijn woning in Amstelveen doorzocht door de politie. De verdachte heeft de verklaringen van het slachtoffer deels bevestigd, er zou ongeveer twintig keer (onveilig) seksueel contact hebben plaatsgevonden met het slachtoffer. De verdachte is hiv-positief. Wat de leeftijd van het slachtoffer betreft, gaf de verdachte aan dat hij een “enorme inschattingsfout had gemaakt”. Al hoefde hij er naar eigen zeggen als vijftiger niet vanuit te gaan dat hij jongere mannen zonder geld kon krijgen voor seks. Ook het feit dat hij drank heeft moeten halen voor het slachtoffer heeft de verdachte niet doen realiseren dat het slachtoffer minderjarig was.

De officier van justitie heeft aangevoerd dat het slachtoffer destijds een beugel droeg en dat de partner van verdachte het slachtoffer had ontmoet en had gevraagd of hij wel 18 jaar was.

De rechtbank vindt dat de verdachte had kunnen weten dat het slachtoffer destijds minderjarig was. Verdachte heeft niet de juiste zorgvuldigheid genomen ook al had hij zich moeten beseffen dat hij zich op glad ijs begaf met de leeftijd die het slachtoffer opgaf.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer minderjarig was. De rechtbank heeft het feit dat de verdachte HIV-positief is niet meegenomen als verzwarende omstandigheid, omdat de verdachte medicijntrouw is geweest en de kans op besmetting verwaarloosbaar was.

Van de opgelegde veertien maanden celstraf, zijn er vijf voorwaardelijk. Ook is een proeftijd van twee jaar en €3.600,- schadevergoeding opgelegd.

Foto: pixabay