Meer passagiers maar minder vliegtuigen op Schiphol

SCHIPHOL – In de maand september reisden er 6,5 miljoen passagiers van of naar Schiphol. Dat is een stijging van 1,4% ten opzichte van deze periode vorig jaar. Wel was er een kleine krimp in het aantal passagiersvluchten. Door onder meer inzet van grotere vliegtuigen stijgt het gemiddeld aantal stoelen en neemt het aantal passagiers nog altijd toe. 

Volgens zakenreisnieuws.nl  is de toename mede te dank aan maatschappijen als Air Europa, Aeroflot en Turkish Airlines. Deze zetten stelselmatig grote types als de Airbus A330, Boeing 777 en Boeing 787 Dreamliner in op relatief korte vluchten om het gebrek aan nieuwe slots op te vangen.

In september reisden 4,6 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+1,9%). Polen en Oostenrijk zijn bestemmingen die snel aan populariteit winnen (ieder ruim +20% groei). Verkeer van en naar Turkije groeit eveneens (+7%). Het aantal passagiers naar Spanje daalde licht (-1,5%) ten opzichte van vorig jaar, Italië groeide daarentegen (+4%).

Schiphol verwelkomde in september 1,8 miljoen intercontinentale reizigers (+0,6%). Verkeer naar de Emiraten (Dubai en Doha) nam met bijna +9% toe. Ook het aantal reizigers van en naar Israël liet een toename zien (+15%). Verkeer naar de VS groeide met ruim +8%. Dit komt mede dankzij uitbreiding van het netwerk (Las Vegas en Tampa) en intensivering van aanbod (New York JFK, Detroit, Los Angeles, San Francisco en Boston). Het aantal vluchten van en naar Peru en Cuba neemt af, waardoor het aantal passagiers van en naar deze landen eveneens daalt (-46% Peru, -40% Cuba). Richting Japan neemt het aantal vluchten en passagiers toe (+48%), zowel Tokyo en Osaka worden vaker aangevlogen.

Foto: VTF