Romantische Rachmaninoff in de Paaskerk

AMSTELVEEN – Het Amstelveens Symfonie Orkest speelde zaterdag 12 oktober in de Paaskerk het tweede pianoconcert van Rachmaninoff. Het stuk met de beroemde beginakkoorden geldt als één van de bekendste pianoconcerten uit de klassieke muziekgeschiedenis. Soliste was Hisako Hirata, in een programma dat in het teken stond van de Russische Romantiek.

Door Matthijs den Hollander

Liefhebbers zijn gewend het pianoconcert van de in 1943 overleden Rus Rachmaninoff te horen in grote zalen als het Concertgebouw. Dit weekend kon men er ‘gewoon’ voor naar de Paaskerk. Het concert was geen onderdeel van de Piano Promenade van afgelopen zondag, maar viel er toevallig mee samen.

Hisako Hirata, winnares van het Internationale Liszt concours in Polen, schitterde letterlijk in een gouden jurk; haar uitvoering was foutloos. Het Amstelveens Symfonie Orkest liet zich door dirigent Rutger van Leyden knap meeslepen in de gevoelige uithalen van het werk. Het gezelschap kreeg een staande ovatie.

Foto: Frans van Schendel