Wethouder: ‘We zien dat ouderen soms weer terug in de kast gaan’

AMSTELVEEN – De tentoonstelling ‘With Pride’ is in oktober en november te zien in Ateliers 2005 in Amstelveen. With Pride voert de bezoeker mee langs 40 jaar LHBTI-strijd in Amsterdam en omstreken. Wethouder van emancipatie Marijn van Ballegooijen wil op een creatieve manier laten zien dat ‘homo’s er in Amstelveen gewoon bij horen.’  

 “Zo’n tentoonstelling past heel goed bij een diverse stad als Amstelveen, waar allerlei culturen, herkomsten en vormen van liefde heel plezierig met elkaar samenleven,” zegt van Ballegooijen. With Pride laat portretten zien van iconen in de strijd voor gelijkheid voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen .

Nog steeds niet makkelijk
Volgens de wethouder is het vandaag de dag ‘nog steeds niet makkelijk om in ons land of in onze stad homo te zijn’. “We zien dat ouderen soms weer terug in de kast gaan, omdat ze er niet bij horen in hun verpleeghuis. Voor jongeren weten we dat uit de kast komen nog steeds ontzettend moeilijk is.”

Ook in Amstelveen zijn we volgens van Ballegooijen nog niet waar we zouden moeten zijn. “De meeste homo’s in Amstelveen voelen zich veilig en daar zijn we trots op. Tegelijkertijd krijgen we ook soms signalen van pesterijen en plagerijen.”

Regenbooggemeente

Sinds 2018 is Amstelveen een regenbooggemeente. Dit houdt in dat zij zich actief inzet voor de acceptatie van LHBTI’s. Van Ballegooijen vindt het belangrijk om het onderwerp op een leuke en creatieve manier onder de aandacht te brengen, zoals met een tentoonstelling als With Pride.

“Er is een werkgroep opgericht om in de toekomst meer van zulke creatieve ideeën te bedenken om onder de aandacht te brengen dat Amstelveen heel divers is en dat iedereen hier zichzelf mag zijn,” zegt de wethouder.

With Pride is tot 24 november iedere zaterdag en zondag te zien in Ateliers 2005.