Amstelveen krijgt herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers

AMSTELVEEN – Amstelveen krijgt een herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers uit onze gemeente. De onthulling staat gepland op 21 april 2020 tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust. Het monument wordt geplaatst in de ‘gouden bocht’ van de Amsterdamseweg, aan de Prins Bernhardlaan.

Ontwerper van het monument is de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen. Het is een stalen paneel van één meter hoog en drie meter breed met daarop de namen van alle ruim 160 Amstelveense Joodse slachtoffers er ingegraveerd. Ook de leeftijden, uiteenlopend van zes maanden tot in de negentig jaar oud, staan erbij vermeld. Bovenop het monument wordt een gevouwen briefje geplaatst. Dit verwijst naar de briefjes die tijdens de deportatie uit de trein werden gegooid. Bij het monument komt tevens een plek om te zitten.

Volgens wethouder Herbert Raat (Monumentenzorg) past een herdenkingsmonument in het programma Historisch Besef waarmee men meer aandacht wil geven aan de geschiedenis en vooral de zwarte bladzijden hiervan. Raat zegt: ,,Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt.” Er zal dan ook voldoende gelegenheid zijn voor samenkomsten, zoals herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen. Raat: ,,Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad. Veel betrokken Amstelveners en in het bijzonder Amstelveen Oranje zetten zich ervoor in. Speciale dank aan Hugo van der Kooij en David Serphos voor het vele werk dat zij verrichten.”