Amstelveense alleenstaande moet 42.000 euro verdienen voor koopappartement

AMSTELVEEN – Een alleenverdiener moet minimaal 42.000 euro per jaar verdienen om zich te kunnen begeven op de Amstelveense koopwoningmarkt. Het goedkoopste appartement dat op het ogenblik wordt aangeboden in onze gemeente heeft een prijskaartje van 199.000 euro.

Maandag maakte De Hypotheker bekend dat in Nederland slechts 4,3 procent van de aangeboden woningen goedkoper zijn dan 150.000 euro. Een simpele zoekopdracht op Funda laat zien dat de goedkoopste woning in Amstelveen een tweekamerwoning aan de Maccabiadelaan is. Dit appartement van vijftig vierkante meter wordt aangeboden voor 198.400 euro.

Eenverdieners die denken uit te wijken naar Aalsmeer of Uithoorn komen bedrogen uit. In Uithoorn bedraagt de prijs van het goedkoopste appartement ook 199.000 euro (55m2) en in Aalsmeer is zelfs helemaal geen woning te vinden onder de twee ton. Het goedkoopste appartement (47m2) in het bloemendorp staat aangeboden voor 240.000 euro.

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft reageert tegenover het Reformatorisch Dagblad: „Zonder hulp van bijvoorbeeld hun ouders komen die twintigers niet aan de bak. Op de woningmarkt zijn ze inmiddels de verloren generatie. Met name de laatste twee jaar steeg de huizenprijs fors. Vorig jaar lag die stijging op 9 procent, dit jaar op zo’n 7 procent.”

Vooral in de Randstad staat het water aan de lippen, geeft Boelhouwer aan: „De situatie is ernstiger dan in eerdere perioden van woningschaarste. Voor een sociale huurwoning komen jonge mensen met een middeninkomen niet in aanmerking. Voor het middensegment in de huursector moeten ze aan tamelijk hoge inkomenseisen voldoen. Bovendien is het aanbod in die klasse beperkt.”