Amstelveense fracties GL en CU willen autoloze zondag

AMSTELVEEN – De Amstelveense fracties van GroenLinks en de ChristenUnie pleiten voor een autoloze zondag in Amstelveen. De partijen hebben het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over deelname van de gemeente aan de jaarlijkse internationale autoloze zondag, die ook in september 2020 weer zal worden gehouden. Ze vragen of het college bereid is om een gebied rond het Stadshart en het gebied van het Oude Dorp autovrij te maken.

Fractievoorzitters Martin Kortekaas (GL) en Bert de Pijper (CU) vragen om het gebruik van alternatieve vervoermiddelen, zoals de fiets, op die dag te stimuleren. Ook willen ze dat het college samen met partijen in Amstelveen een plan gaat maken voor activiteiten op de autoloze zondag. Daarnaast moeten bewoners en ondernemers de gelegenheid krijgen om ook hun eigen straat aan te melden voor de autoloze zondag, waarbij ze door de gemeente gefaciliteerd worden. Verder vragen de partijen aan het college of ze bereid zijn om wijkplatforms en bewonersoverleggen te vragen in hun gebied te inventariseren welke straten een dag autovrij gemaakt kunnen worden.

In Nederland hebben de Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Suzanne Kröger (GL) op 15 oktober een voorstel ingediend voor het nationaal “vieren van de autoloze zondag”. Hierin roepen ze het kabinet op de autovrije zondag bij gemeenten onder de aandacht te brengen en waar nodig te ondersteunen.

De voordelen zijn volgens de fractievoorzitters groot. Zo stellen Kortekaas en De Pijper dat het zorgt voor schonere lucht, meer ruimte om te spelen, sporten en te bewegen en verrassende nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen.

Foto: Nationaal Archief – Rob Mieremet / Anefo