Amstelveense jeugd meer aan de kunst en cultuur

AMSTELVEEN – De gemeente wil alle jongeren in Amstelveen meer in aanraking laten komen met kunst en cultuur. In alle wijken van Amstelveen moet daarom een kunstwerk komen speciaal voor kinderen. Museum Jan van der Togt wil dat elk schoolgaand kind een keer het museum heeft bezocht en muziekpodium P60 gaat programma’s over gameverslaving, pesten en het klimaat maken om jongeren te bereiken. Deze plannen staan te lezen in de Cultuuragenda 2020-2024 van de gemeente. De komende vier jaar wil het stadsbestuur per jaar bijna 1.2 miljoen euro uitgeven aan educatieve kunstprojecten voor de jeugd.

Wethouder Cultuur, Herbert Raat, licht de plannen toe: “We willen dat ieder kind dat de basisschool verlaat in aanraking is geweest met kunst en cultuur. Ons voornemen is om samen met het Museum Jan van der Togt het oude schooltje in het Oude Dorp te vernieuwen, zodat kinderen hier cultuuronderwijs gaan krijgen. Daarnaast gaan we jongeren betrekken bij het ontwikkelen van cultureel aanbod voor leeftijdsgenoten.” Museum Jan van der Togt ontvangt de komende drie jaar 225 duizend euro per jaar aan subsidie om de plannen uit te voeren. Dit geld is ook bestemd voor programma’s voor onder andere ouderen, mensen met dementie en blinden en slechtzienden.

Ook het Cobra Museum wil nog meer inzetten op onderwijs aan basisscholen in en rondom Amstelveen, met uitbreiding naar het middelbaar onderwijs.

Om alle Amstelveense scholen te betrekken bij kunst en cultuur staan alle onderwijsmogelijkheden op de site van het Loket Cultuureducatie Amstelland. De gemeente wil de komende jaren gaan uitzoeken waarom sommige scholen niet of nauwelijks gebruikmaken van het aanbod aan cultuuronderwijs.

Foto: het oude schooltje bij Van der Togt.