Amstelveense leraren eisen meer geld en betere huisvesting

AMSTELVEEN – Ook in Amstelveen vond woensdag 6 november een lerarenstaking plaats. Een stoet van leraren, directeuren, ouders én kinderen trok van het Stadshart naar het raadhuis. Zij willen vooral: meer geld naar het onderwijs en betere huisvesting voor leraren.

“Wij vinden nog steeds dat de regering zich onvoldoende bewust is van de problemen die er op dit moment en in de toekomst zijn in het onderwijs,” zegt initiatiefneemster Michelina Hoogeveen van stichting Amstelwijs. “Er zijn geen invalleerkrachten meer. Bij ziekte worden klassen opgedeeld of naar huis gestuurd. De werkdruk wordt daardoor veel hoger en uiteindelijk heeft niemand meer zin om dit werk te doen.”

Meer geld naar het onderwijs
De stakers noemen de eenmalige toezegging van 460 miljoen euro door minister Slob van onderwijs ‘een zoethoudertje’. Volgens hen is er structureel meer geld nodig. Juf Kimberly ziet op haar eigen basisschool hoe dit geld nuttig kan worden besteed: “Er moeten echt extra handen in de klas komen. Met de werkdrukgelden die wij al gekregen hebben, hebben wij extra mensen kunnen inzetten.” Volgens haar zijn ook de te grote klassen op Amstelveense basisscholen problematisch.

Wethouder van onderwijs Frank Berkhout geeft aan dat het geld toch echt uit Den Haag moet komen. De gemeente Amstelveen gaat de regering dan ook vragen om meer geld voor het onderwijs.

Huisvesting
Het oplopende lerarentekort in Amstelveen wordt ook veroorzaakt door de krapte op de woningmarkt. “Leerkrachten kunnen zich niet vestigen in Amstelveen en hier dus ook niet werken, terwijl ze dat wel écht willen,” zegt adjunct directeur Godelinde van een Amstelveense basisschool.

De wethouder zegt dat het niet mogelijk is om leraren voor te trekken bij het krijgen van een huis. Wel gaat hij binnenkort met leraren om tafel om te kijken hoe de werkdruk in het Amstelveense onderwijs verlaagd kan worden.