Bureau Boeiend belicht Monet

AMSTELVEEN – De Franse schilder Claude Monet (1840-1926) bleef zijn hele carrière lang het impressionisme trouw. In het Gemeentemuseum Den Haag is van 12 oktober tot 2 februari een tentoonstelling te zien over Monets tuinen en de internationale invloed daarvan. Op donderdag 14 november organiseert Bureau Boeiend een lezing over Monet in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein.

In 1870 vluchtte de schilder vanwege de oorlog tussen de Fransen en de Pruisen naar Londen. Op weg naar Londen verbleef hij vier maanden in Zaandam waar hij molens en typische Zaanse huizen schilderde.
Monet maakte de waterlelies en vergelijkbare schilderijen later in zijn huis in Giverny. Een deel daarvan schonk hij aan de Franse staat zodat van het front teruggekeerde soldaten in de nabijheid van zijn bloemen rust zouden vinden. Tot op de dag van vandaag hangen deze schilderijen in de Parijse Orangerie. Als je er dicht bovenop staat, zie je alleen kleur en penseelstreken. Pas van een afstand valt dit samen tot een herkenbaar geheel. Dit is nu precies het kenmerk van het impressionisme, de stijl waarin Monet al vanaf de jaren 1860 in werkte.

In deze lezing krijgt u een overzicht van Monets leven en werk. Zijn Zaanse periode passeert uiteraard de revue, evenals zijn beroemdste schilderijen, zoals ‘Impression, soleil levant’. U ziet ook schilderijen van zijn collega’s en tot slot komt de tentoonstelling in het Gemeentemuseum aan bod, zodat u er nog meer van zult genieten.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Donderdag 14 november, 14:30-16:30 uur. Bel voor kaarten 020-221 64 98 of bestel via www.bureauboeiend.nl