Capaciteit politie en handhavers onder druk in ‘veilige’ gemeente Amstelveen

AMSTELVEEN – Volgens het Amstelveense college van Burgemeester en Wethouders blijkt uit het Regionale Veiligheidsrapportage dat het aantal misdrijven in Amstelveen van januari tot en met september 2019 drie procent lager ligt dan het jaar daarvoor. Het aantal woninginbraken is zelfs met 35 procent gedaald. Dat neemt volgens de gemeente niet weg dat er nog steeds een gevoel van onveiligheid kan bestaan onder Amstelveners.

Deze cijfers worden gegeven naar aanleiding van de schriftelijke vragen van Actief voor Amstelveen (AVA) over de veiligheid van Amstelveners. Volgens AVA is de nachtelijke inzet van maar één politie-surveillance auto door de week en twee in het weekend volstrekt onvoldoende voor een gemeente met meer dan 90.000 inwoners. Vooral gezien de recentelijke babbeltrucs, woninginbraken, straatroven op de Sportlaan, plofkraak bij de pinautomaat in Ouderkerk aan de Amstel en de gewapende overval op de Albert-Heijn in Bovenkerk.

AVA spreekt over toenemende criminaliteit en gevoelens van angst en onveiligheid onder inwoners en ondernemers. Maar dat ziet de gemeente Amstelveen anders: “Van een toename van de criminaliteit in algemene zin is dan ook geen sprake.” Al wordt er wel erkend dat dat niet wegneemt “dat een overval of inbraak altijd veel impact op mensen heeft…” Amstelveen is nog steeds relatief veilig, al staat ook hier de politiecapaciteit onder druk volgens het college.

De zorgen over onvoldoende agenten op straat zijn al wel eerder geuit bij de politie. Ook staat het capaciteitsvraagstuk hoog op de agenda in het overleg tussen de minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus en burgemeesters. Er zullen echter geen eenvoudige oplossingen zijn volgens de gemeente, omdat het capaciteitsvraagstuk ‘bijzonder complex’ is.

AVA vroeg ook of er niet meer ervaren BOA’s (Bijzondere Opsporing Ambtenaren) kunnen worden aangesteld om het veiligheidsgevoel op pleinen en in de wijk te vergroten. Amstelveen heeft ervaren BOA’s en die worden ook ingezet maar ook de aanwezigheid en zichtbaarheid van aspiranten draagt volgens de gemeente bij aan de veiligheid in de gemeente.

Wel merkt het college daarbij op dat veiligheidsgevoelens subjectief zijn en dus voor iedereen anders wordt ervaren. Verder heeft de gemeente overlegd met Geldmaat, de organisatie die geldautomaten plaatst voor de drie grote banken. Daar is uitgekomen dat voor nieuwe geldautomaten geen panden meer zullen worden gekozen waar een bovenwoning aanwezig is. Dit in verband met plofkraken en de veiligheid voor buurtbewoners.

Foto: VTF