Día de Muertos altaar Cobra Museum verkozen tot mooiste ter wereld

AMSTELVEEN – Het Mexicaanse ‘doden altaar’ dat nu te zien is in het Cobra Museum is in een door de Mexicaanse overheid georganiseerde competitie verkozen als het mooiste Día de Muertos altaar ter wereld. Het altaar kreeg meer dan 5500 voorkeursstemmen van een wereldwijd Facebook publiek.

Vandaag om 16:30 uur heeft het IME (Instituto de los Mexicanos en el Exterior) dit wereldkundig gemaakt. De competitie wordt jaarlijks uitgeschreven voor Mexicaanse ambassades wereldwijd en Mexicanen die buiten Mexico wonen. Het altaar in Saudi-Arabië werd tweede en die van Quatar derde.

Het Cobra Museum heeft in samenwerking met de Mexicaanse ambassade in Nederland dit altaar bedacht en uitgevoerd in het museum in Amstelveen. Het bestaat uit sokkels geschilderd in vele bijzondere kleuren met daarop tientallen handgemaakte schilderijtjes door in Nederland verblijvende Mexicaanse kunstenaars, cartoneria poppen (gemaakt in eigen workshops) afbeeldingen, bloemen en vele andere objecten.

Meer dan 1500 bezoekers op Día de Muertos
Afgelopen zaterdag – 2 november – werd in het Cobra museum Dia de Muertos gevierd. Meer dan 1500 mensen brachten daarbij een bezoek aan het altaar en aan de tentoonstelling Intens Mexico waar het een onderdeel van is. Vele tientallen bezoekers lieten bovendien een gedachte aan hun overleden geliefden achter in de vorm van een object, brief, foto, voedsel en bloemen van papier-maché.

Het altaar is nog te bezichtigen tot het einde van de tentoonstelling (29 maart) en er kunnen tot die tijd nog persoonlijke herinneringen aan worden toegevoegd.
Het altaar en het museum zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.