Filmochtenden over LHBTI-emancipatie in de bieb

AMSTELVEEN – De Gemeente Amstelveen organiseert in november de tentoonstelling ‘With Pride’ die veertig jaar LHBTI-strijd in beeld brengt. De tentoonstelling is te zien in Ateliers 2005. Naar aanleiding van de tentoonstelling houdt de Bibliotheek drie filmochtenden met het thema LHBTI emancipatie.

Bekijk hieronder het programma. Een kaartje kopen is niet nodig, wie het eerst komt heeft de beste plek.

Woensdag 6 november | Bibliotheek Amstelveen Stadsplein | 11.15 – ca. 13.00 uur | de film Milk
Woensdag 13 november | Bibliotheek Amstelveen Stadsplein | 11.15 – ca. 13.00 uur | de film Pride
Woensdag 20 november | Bibliotheek Amstelveen Stadsplein | 11.15 – ca. 13.00 uur | de film The Danish Girl

Korte beschrijving van de films:
1. Milk is een Amerikaanse biografische dramafilm van regisseur Gus Van Sant uit 2008. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Harvey Milk, de eerste verkozen politicus uit Californië die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en later vermoord werd. Sean Penn speelt de hoofdrol.

2. De feelgoodmovie Pride uit 2014 vertelt het waargebeurde verhaal van steun die mijnwerkers uit onverwachte hoek kregen: namelijk van homoactivisten. Initiatiefnemer was Mark Ashton (Ben Schnetzer), een geëngageerde homo uit Londen die tijdens de Gay Pride optocht van 1984 op het idee kwam te collecteren voor de stakende mijnwerkers.

3. The Danish Girl is een Brits-Amerikaanse film uit 2015 onder regie van Tom Hooper, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff. Het boek is de gefictionaliseerde biografie van Lili Elbe, geboren als Einar Wegener, (1882-1931), een Deense kunstschilderes en een van de eerste transseksuelen.Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 1920 in Kopenhagen en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Kunstschilderes Gerda Wegener (Alicia Vikander) vraagt haar man, Einar Wegener (Eddie Redmayne) om in te vallen als vrouwelijk model. Einar wordt zich ervan bewust dat hij eigenlijk een vrouw is en besluit verder als vrouw door het leven te gaan als Lili Elbe. Lili wordt de eerste bekende transgender in de geschiedenis die een geslachtsaanpassende operatie ondergaat.