Jonge Amstelveense skaters stap dichter bij skatebaan

AMSTELVEEN – Het betoog van vier jonge Amstelveense skaters bij de commissie Burgers en Samenleving van 18 september lijkt iets te hebben losgemaakt bij de gemeenteraad. Op 6 november riep de raad het college op om te onderzoeken of er onder inwoners van Amstelveen-Zuid behoefte is aan uitbreiding van de speelvoorzieningen.

Hun wens was duidelijk: een skatebaan in Amstelveen-Zuid. Zo’n skatebaan maakt het skaten wat spannender dan het basketbalveldje waar ze nu gebruik van maken. Hoe de jonge skaters dit voor elkaar gingen krijgen, dát wisten ze nog niet helemaal, maar SP’er Wil Roode besloot de jongens hierbij te helpen.

Tijdens de commissie van 18 september maakten de jonge skaters gebruik van hun spreekrecht en wisten de gemeenteraad te overtuigen om in ieder geval de mogelijkheid voor een extra speelvoorziening in hun wijk te onderzoeken. Een motie, ingediend door alle fracties uit de gemeenteraad, werd 6 november ingediend.

De jeugd bepaalt
De gemeenteraad onderschrijft het belang van vrije sportbeoefening, zoals skaten, in Amstelveen: “Beweegvriendelijke wijken dragen bij aan lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale binding en contacten en aan een aantrekkelijke leefomgeving en een verbonden buurt.” Een aantal raadsleden is op zaterdag 2 november dan ook gaan skaten met de kinderen bij skatebaan Onderuit.

Toch is het lang nog niet zeker dat de jongens hun skatebaan echt gaan krijgen. De gemeenteraad zet namelijk niet specifiek in op een skatebaan, maar wil dat jonge Amstelveners samen gaan bepalen wat voor speelvoorziening zij willen in hun wijk. De vier jonge strijders hebben dus weer een nieuwe taak: andere jeugd ook aan het skaten krijgen.