Piek verkeersdrukte Bosrandbrug mogelijk voorbij

AMSTELVEEN – De laatste tijd zorgt het openen van de Bosrandbrug voor extreme verkeersdrukte. VVD Amstelveen wil de provincie Noord Holland vragen of de brug dicht kan blijven tijdens de ochtend- en avondspits. Volgens de provincie gaat het echter om een tijdelijke piek in de verkeersdrukte veroorzaakt door de defecte Hefbrug in Boskoop.

,,De defecte brug betekende vijftien schepen per dag extra heen en vijftien schepen per dag extra terug. Dus dat zijn dertig extra brugopeningen voor de bosrandbrug,” zegt regiovoorzitter van de belangenvereniging voor de binnenvaart Andries de Weerd. Volgens de Weerd zijn deze extra openingen nu niet meer nodig. ,,Op het moment dat de inkt van het voorstel opgedroogd is, was het probleem eigenlijk al opgelost.”

Raadslid Arjan Gerritsen van de VVD denkt niet dat dit alleen iets is van de laatste tijd. ,,Ik heb zelf ook dat ik hier vaak in de file sta en dat de brug voor mijn neus opengaat. Het is eigenlijk al jaren zo.”

De provincie Noord Holland is vooralsnog niet van plan om de bedientijden van de brug aan te passen. Volgens de Weerd zou dit ook heel ongunstig uitpakken voor de binnenvaart. ,,We hebben al heel veel oponthoud onderweg vanwege spoorbruggen en in hele drukke gebieden, zoals Amsterdam, is al een spitsuursluiting. Als we deze er nog bij krijgen wordt het vervoer over water misschien geen interessant onderdeel meer en dan heb je kans dat de lading naar de weg gaat. Dat is veel minder duurzaam.”