ABN Amro sluit plofkraakgevoelige pinautomaten

AMSTELVEEN – ABN Amro heeft besloten om tijdelijk een groot aantal geldautomaten in Nederland buiten gebruik te stellen. Hierdoor is in Amstelveen alleen nog het automaat aan het Sandbergplein in werking. De maatregel is genomen naar aanleiding van het toegenomen aantal plofkraken in Nederland. 

Het type automaat dat de ABN Amro op veel locaties gebruikt, is bijzonder populair onder criminelen. Maar liefst 50 van de 62 plofkraken die dit jaar zijn gepleegd, hadden plaats bij de bank. ,,Voor ABN Amro staat de veiligheid van omwonenden en ondernemers voorop. Daarom hebben we besloten om per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten,” aldus de bank in een persbericht.

De landelijke politie houdt er nu rekening mee dat andere banken doelwit zullen worden. Tegenover de NOS zegt overvalcoördinator Jos van der Stap dat banken en politie veel doen om de plofkraken tegen te gaan maar dat er sprake is van een wedloop met criminelen. ,,Het versterken van kluizen leidt weer tot het gebruik van zwaardere explosieven.”

Achieffoto: Op Groenhof vond in juni nog een mislukte plofkraak plaats. (VTF)