Amstelveen roept inwoners op kartonnen dozen klein te maken

AMSTELVEEN – De komende weken verft de gemeente Amstelveen bij ruim honderd ondergrondse containers de tekst ‘maak uw kartonnen dozen klein en plat’ op de grond. De boodschap, vergezeld met een duimpje omhoog, moet verstopping van containers tegengaan.

De locaties zijn onder andere gekozen gebaseerd op meldingen van verstopte containers, aldus een woordvoerder van de gemeente. Tegenwoordig wordt er veel karton verbruikt door de vele online bestellingen. Het blijkt dat het kartonafval op een zodanige manier wordt weggegooid, dat het in de container weer openvouwt. Hierdoor raakt de container verstopt en sneller ‘vol’.

De weerbestendige verf blijft ongeveer vier tot zes maanden leesbaar. De gemeente zal het effect van de tekst monitoren. Uit onderzoek bij andere gemeenten blijkt dat een soortgelijke actie gedurende een korte periode meer effect heeft dan bijvoorbeeld een permanente tekst.