Amstelveen start pilot met Lief & Leedstraten

AMSTELVEEN – In de gemeente Amstelveen is een pilot gestart met Lief & Leedstraten. Straten of flats kunnen een Lief & Leedpotje met 150 euro aanvragen. Dit geld is bedoeld om iets aardigs voor elkaar te doen, het buurtgevoel te versterken en eenzaamheid tegen te gaan. Op 12 december werden de eerste twee potjes overhandigt door wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen.

Per straat zullen een aantal buren de Lief & Leedactiviteiten uitvoeren. Voorbeelden van initiatieven zijn bijvoorbeeld verjaardagskaartjes of bloemetjes sturen naar buren of op koffiebezoek gaan. “Betrokkenheid tussen buren is belangrijk,” vertelt Van Ballengooijen. “Zeker voor inwoners die wat ouder zijn of een beperking hebben.” De wethouder geeft aan de pilot met twintig straten of flats te willen doen.

De gemeente stelt op jaarbasis 150 euro beschikbaar per Lief & Leedstraat en in totaal 50.000 euro voor alle Lief & Leedstraten. Volgens de gemeente is de ideale grote van een straat of flat 75 personen.

De pilot wordt in 2020 geëvalueerd. Er wordt samenwerking gezocht met bewonersinitiatiefgroepen, wijkcoaches en wijkbeheerders. Bewoners die een potje willen beheren kunnen zich, het liefst in twee- of drietallen, aanmelden via lief&leed@amstelveen.nl.