Amstelveense schoenmaker Cor (84) blijft voorlopig nog bij z’n leest

AMSTELVEEN – Cor van den Heuvel is 84 jaar en heeft al zestig jaar een schoenmaakwinkel aan de Amsterdamseweg tegenover Abina. Op jonge leeftijd leerde hij het beroep van zijn vader en hij is het werk na al die jaren nog steeds niet beu. “Anders was ik er wel eerder al mee uitgescheeën.”

Cor is een bekend gezicht in de buurt. Niet gek, want zijn winkel is inmiddels uitgegroeid tot een iconische plek. Op zijn 24ste kwam hij voor het eerst in aanraking met het vak, dat hij van zijn vader leerde. “Ja, mijn vader had ook al schoentjes en dan rol je er een beetje in.”

De winkel ziet er nog hetzelfde uit als vroeger. Er was nooit een noodzaak om er iets aan te veranderen, al is de machine in de loop van de jaren wel iets moderner geworden. “Mijn hele leven zit erin, ja. Mijn hele leven bestaat uit schoentjes.”

De meeste mensen kiezen ervoor om op de pensioengerechtigde leeftijd te stoppen met werken en van het vrije leven te genieten. Voor Cor liep dit even anders. Na het overlijden van zijn vrouw had hij de drang om zijn baan als schoenmaker door te zetten. “Als ze na haar pensioen nog had geleefd, waren we zeker wat anders gaan doen. Dan was ik geen schoenmaker meer geweest.” Maar toen ze overleed koos hij ervoor om maar door te blijven werken. “Anders zit je zo alleen thuis.”

Er in zijn eentje op uit gaan, zit er niet meer in voor Cor. Hij zit liever ‘zijn tijd uit’ in zijn geliefde winkel. “Ik ga niet voor het raam zitten, wachten tot de dag weer voorbij is”, vertelt hij tegen NH Nieuws. “Ik heb nu contact met de mensen en dat maakt het werk leuk.”

Aan stoppen met werken wil de 84-jarige Amstelvener nog niet denken. “Ik heb weleens gezegd: ‘als ik 120 word, dan blijf ik wel werken tot mijn honderdste'”, legt Cor met een lach uit. “We worden toch allemaal ouder, zeggen ze.”

Gemaakt dankzij onze samenwerking met mediapartner NH.