Autoloze zondag in Amstelveen vooral symbolisch

AMSTELVEEN – Als de gemeente Amstelveen meedoet aan een internationale autoloze zondag, dan zal dit vooral een symbolische functie hebben. Wethouder Verkeer Rob Ellermeijer zegt dat het doel van de Amstelveense deelname is om inwoners aan het denken te zetten.

Het kabinet overweegt serieus om de autoloze zondag weer in te voeren als maatregel tegen de stikstofcrisis. De Amstelveense gemeenteraad geeft gehoor aan het verzoek van de ChristenUnie en GroenLinks om deel te nemen aan deze autoloze zondag, maar het gaat dan wel om een beperkte deelname. ,,We willen Amstelveen wel bereikbaar houden. Het stadshart moet gewoon door functioneren en het is belangrijk om de hulpdiensten ook hun werk te kunnen laten doen,” zegt wethouder Verkeer Rob Ellermeijer.

De wethouder legt uit dat het doel van een Amstelveense deelname vooral bewustwording is. ,,Eén autoloze zondag is natuurlijk te weinig om de klimaatmaatregelen te stimuleren. We willen dat Amstelveners nadenken over andere manieren van mobiliteit, zoals het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer.”

Als de autoloze zondag er komt, kunnen Amstelveners hun straat opgeven. Na goedkeuring van de gemeente wordt deze dan afgezet en kunnen hier activiteiten worden georganiseerd.