Belgische terrorist wilde aanslag plegen op Schiphol

SCHIPHOL – Het vermeende brein achter de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs, Belgische Oussama Atar, wilde ook een aanslag plegen op Schiphol. Dit meldt mediapartner NH vandaag op haar website.

De Franse en Belgische autoriteiten hebben jaren gewerkt aan de aanklacht, opgesteld na lang onderzoek na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De plannen voor een aanslag op Schiphol worden ook in deze aanklacht genoemd. Een 561-pagina’s dik dossier is het resultaat. Atar wordt hierin als hoofdverdachte genoemd als ‘spin in het web achter alle aanslagen die Europa in 2015 en 2016 teisterden’. Volgens de onderzoekers is er geen twijfel dat Atar de man was die alles vanuit Syrië gepland heeft.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de aanslag die hij gepland had voor Schiphol op 13 november had moeten plaats vinden. Om onbekende reden is dat plan niet door gegaan.

Het proces rond de aanslagen in Parijs begint pas in 2021. Van alle terroristen die op 13 november 2015 in Parijs aanwezig waren, is alleen Salah Abdeslam nog in leven. Ook hoofdverdachte Oussama Atar is niet meer in leven, hij is in Syrië om het leven gekomen.