De schaaksport leeft nog steeds in Amstelveen

AMSTELVEEN – Amstelveen is een belangrijke schaakstad. Dat bleek dit weekend maar weer toen het Chess Master toernooi plaatsvond in het Keizer Karel College.  Minder bekende schakers en de Nederlandse top namen het tegen elkaar op tijdens het NK snelschaken en het NK Rapid. Voor de jeugd was er ook een toernooi.

Het NK snelschaken werd gewonnen door de slechts zeventienjarige Casper Schoppen. Na 32 partijen was hij vooral heel erg moe. “Mijn droom is om uiteindelijk wereldkampioen te worden.”

De winnares van het NK Rapid vrouwen is Zhaoqin Peng, de enige levende Nederlandse vrouwelijke grootmeester. Tegenwoordig geeft ze vooral schaakles aan de jeugd. Rapid is een iets langzamere schaakvorm dan snelschaken, waarbij je in plaats van drie, vijftien minuten denktijd in totaal hebt.

Het mannentoernooi werd gewonnen door voormalig topschaker Jan Smeets. “Ik heb al vaker meegedaan, maar nog nooit gewonnen. Ik ben eigenlijk geen profschaker meer, dus het is een verrassing dat het nu dan toch lukt.”

Organisator Robert Ris ziet dat de schaaksport leeft in Amstelveen, vooral onder de jeugd. “We hebben twee schaakverenigingen in Amstelveen. Een daarvan heeft meer dan honderd jeugdleden en een enorme wachtlijst.”