Eerste en laatste biografie van paradijsvogel Frank Kramer

AMSTELVEEN – Hij begon zijn carrière bij RKAVIC en werd daarna een verdienstelijk profvoetballer. Maar bovenal hing de zweem van circusartiest om hem heen. En dat was niet alleen om hij malle fratsen in het veld uithaalde. Deeltijd-Amstelvener Frank Kramer -hij heeft een lat-relatie met zijn vrouw- is namelijk een echte paradijsvogel, zowel binnen als buiten veld.

Naast profvoetballer was hij steward bij Lufthansa, presentator van onder meer Boggle, Hints en de Frank Kramershow, zanger en voetbalcommentator. Het leverde mooi materiaal op voor sportjournalist en schrijver Philip Kooke voor een boek. Meer dan mooi materiaal zelfs.

Kooke had met gemak een boek kunnen schrijven vol lolligheden en malle anekdotes. Maar daarmee zou hij Kramer tekort doen. “Frank heeft één doelstelling gehad, zowel bij televisie en als voetballer: hij wilde mensen vermaken Maar er is ook een andere kant van Frank.”

Lof ook bij Ron Brandsteder, die Kramer ooit nog eens charterde voor het zanggroepje Full House. “Hij doet het op z’n eigen manier. En ik vind dat we die kleurrijke figuren -in ons kleine landje- moeten koesteren. Want er zijn er niet zoveel meer van.”

En Frank Kramer zelf? Die vindt het allemaal wel mooi zo. Hij geeft aan dat zijn biografie het eerste en het laatste boek over hem is. “Want ik heb genoeg aandacht gehad in mijn leven. Zo is het goed…”