Grijs in Amstelveen (1): eenzaamheid

Tijdens de Kerst kijkt u naar onze serie ‘Grijs in Amstelveen’. De vergrijzing neemt toe in Amstelveen. De komende 25 jaar groeit de groep 65-plussers met 37% meer dan de groep 20 tot 65-jarigen. Dit betekent dat de grijze druk, de verhouding tussen het aantal ouderen en het aantal werkenden, van 33% tot maar liefst 44,5% gaat stijgen. Wat doet Amstelveen om zich hierop voor te bereiden? Wat moet er nog gebeuren? Drie thema’s staan centraal: eenzaamheid, wonen en dementie. In de laatste aflevering gaan we in gesprek met wethouder van Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen en lid van de participatieraad sociaal domein Gerard Miltenburg. In deze aflevering: eenzaamheid. 

 Eenzaamheid onder ouderen is niet alleen in Amstelveen, maar in heel Nederland een probleem. Bijna de helft van onze ouderen voelt zich eenzaam. In Amstelveen worden in de verschillende wijkcentra vele activiteiten georganiseerd voor ouderen, zodat zij met elkaar in contact kunnen komen en blijven. Zo kunnen ouderen gezamenlijk eten, sporten, spelletjes spelen én er zijn diverse ouderenkoren.

In deze aflevering van de serie volgen we Het Open Hof Koor in voorbereiding op een groots decemberconcert. Dit koor bestaat al sinds 1981 en is sinds dit jaar een vrouwenkoor. Een vast moment om gezamenlijk te zingen blijkt een geweldig medicijn te zijn tegen eenzaamheid.

“Mijn dochters werken alle twee, dus die kunnen niet elke dag langskomen en bellen. Ik ben heel veel alleen en ik vind het heel fijn dat ik een vast moment in de week naar het koor kan,” zegt de 78-jarige Liesbeth Huizer. Niets houdt haar tegen om naar de repetities te komen. Zelfs een val waardoor ze in een revalidatiecentrum belandde niet.Ook de 87-jarige Magda Vissers vindt het heerlijk om te zingen. “Mijn man is anderhalf jaar geleden overleden en de muren praten niet tegen je, zeg ik altijd.”

Dirigent Frank Hameleers ziet hoeveel het koor voor de dames betekent. “Ze hebben elkaar veel te vertellen. Zingen bindt.” Hij ziet ook de zangkwaliteiten met sprongen vooruit gaan.