Grijs in Amstelveen (2): de dementheek

Tijdens de Kerst kijkt u naar onze serie ‘Grijs in Amstelveen’. De vergrijzing neemt toe in Amstelveen. De komende 25 jaar groeit de groep 65-plussers met 37% meer dan de groep 20 tot 65-jarigen. Dit betekent dat de grijze druk, de verhouding tussen het aantal ouderen en het aantal werkenden, van 33% tot maar liefst 44,5% gaat stijgen. Wat doet Amstelveen om zich hierop voor te bereiden? Wat moet er nog gebeuren? Drie thema’s staan centraal: eenzaamheid, wonen en dementie. In de laatste aflevering gaan we in gesprek met wethouder van Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen en lid van de participatieraad sociaal domein Gerard Miltenburg. In deze aflevering: dementie.

In Nederland zijn tegenwoordig ongeveer 265.000 mensen met dementie. Dit aantal zal tot 420.000 stijgen in 2030. Zo stijgt ook het aantal mensen met dementie in Amstelveen.

Helaas is er tot op heden geen effectief medicijn tegen dementie. Wel is er technologie die het leven met dementie gemakkelijker maken. Daarom is in Amstelveen de allereerste Dementheek van Noord-Holland geopend. Hier kunnen mensen die met die met dementie te maken hebben allerlei producten gratis lenen. De Dementheek zit in de Bibliotheek aan het Stadsplein in Amstelveen. Ook inwoners uit omliggende gemeenten kunnen hier producten lenen.

Trudis Schroijen, projectleider Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden, laat weten dat er gekozen is voor een plek in de bibliotheek zodat het toegankelijker voor iedereen is. “De bibliotheek straalt niet gelijk ‘zorg’ uit, dus de drempel is lager om even te komen kijken.”

Wethouder Marijn van Ballegooijen is erg blij met het initiatief. “Voor mensen met dementie is het van belang om zo lang mogelijk zelf de regie te houden. Het uitzoeken van thuistechnologie kost veel tijd en energie. De Dementheek laat inwoners op een eenvoudige manier kennis maken met de mogelijkheden van thuistechnologie en helpt hen met het maken van de juiste keuze. Bij de Dementheek krijgen bezoekers inzicht in het leven met dementie en hoe dit leven dankzij technologie ook plezierig kan blijven.”