Man veroordeeld tot 3 jaar cel en boete van €143.000 voor phishing

AMSTELVEEN – De rechtbank in Lelystad heeft een man van 26 jaar veroordeeld voor meerdere diefstallen, phishing, computervredebreuk, het ter beschikking stellen van software om computervredebreuk te plegen en witwassen. Hiervoor werd er gebruik gemaakt van adressen in Amsterdam en Amstelveen.

Volgens de rechtbank is het bewezen dat de slachtoffers van de veroordeelde man zogenaamde phishing-mails zijn verstuurd met een link. Als er dan op deze link werd geklikt konden de slachtoffers hun bankgegevens invullen. Daarna moesten zij hun betaalpassen doormidden knippen en opsturen naar een adres in Amsterdam of Amstelveen.

Zodoende werden er met de verkregen gegevens nieuwe bankpassen en creditcards aangevraagd. Ook werd er overgeschreven van de spaarrekeningen van de slachtoffers naar betaalrekeningen om zoveel mogelijk saldo  op de betaalrekeningen te hebben. Vervolgens werd het geld gepind en werden er dure elektronica besteld.

De raadsvrouw van de veroordeelde bracht in zijn verdediging naar voren dat er geen onverklaarbare grote geldstromen zijn aangetroffen bij de veroordeelde. “Dat hij een dergelijk groot bedrag heeft buitgemaakt is volstrekt onaannemelijk.” De veroordeelde heeft tijdens de zitting verklaard dat hij er rond de €13.000 à €14.000 aan heeft verdiend.

Volgens de rechtbank gaat het om rond de veertig benadeelden en een totale opbrengst van zo een €292.000. Omdat volgens de rechtbank de veroordeelde niet alleen heeft gehandeld maar met ten minste één ander persoon, komt het totaal dat verdachte terug moet betalen aan de staat uit op €143.818,10. Dit komt bovenop de celstraf van drie jaar.