Monumentale ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 officieel geopend

AMSTELVEEN – De ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan 13 is na een kleine verbouwing weer in gebruik. Op donderdag 5 december was de officiële opening met wethouder Herbert Raat (Welstand en Monumenten). Tijdens de druk bezochte bijeenkomst was ook Philip Warners, de kleinzoon van de architect van het monumentale gebouw, aanwezig.

Enkele jaren geleden was er nog sprake van sloop in ruil voor nieuwbouw, maar dit werd tegengehouden door de ‘sjoelgroep’, een groep omwonenden, en de gemeente. De gemeente kocht het gebouw in 2018 om het vervolgens als gemeentelijk monument aan te wijzen. Volgens Raat is het gebouw een plek van grote cultuurhistorische waarde voor Amstelveen. “We hopen dat veel Amstelveners er gebruik van gaan maken door er activiteiten te organiseren of daaraan deel te nemen.”

De eerste activiteiten staan al gepland. Een lezing over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, yoga-workshops en een reiki-weekend. Mensen die zelf een sociaal, maatschappelijk of educatief project willen organiseren kunnen zich melden bij Heem Locaties.

In 1930 werd het gebouw ontworpen door architect Philip Warners volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. In 2018 opende Randwijcklaan 13 voor het eerst de deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen.