Ontplofte ABN-geldautomaat Uithoorn stond uit: ‘Kans op buit is klein’

UITHOORN – De geldautomaat aan het Zijdelwaardplein in Uithoorn waar dinsdagmorgen vroeg een plofkraak was, stond uit. Het was de 52e ontplofte automaat van ABN AMRO dit jaar.

Dat bevestigt een woordvoerder van de bank aan onze mediapartner NH Nieuws. “De automaat stond uitgeschakeld van 23.00 uur tot 07.00 uur. Dat verkleint de kans dat de dieven iets hebben buitgemaakt”, aldus ABN-zegsman Geert van der Varst.

Rond 03.50 uur klonken er in Uithoorn bij het winkelcentrum harde knallen. Toen de politie arriveerde, waren de twee daders al gevlucht op een donkerkleurige scooter. Zij worden nog gezocht. De omgeving was lange tijd afgezet en de Explosieven Opsporingsdienst Defensie deed onderzoek.

Begin december nam de bank maatregelen tegen de vele plofkraken die er de afgelopen periode zijn geweest bij hun geldautomaten. Meer dan de helft van de automaten sloten zij – afgezien van een paar op Schiphol – ’s nachts af.

Dat er nu bij deze automaat tóch een plofkraak heeft plaatsgevonden, vindt Van der Varst ‘heel vreselijk’. “Het is dit jaar de 52e keer dat ik dit ’s ochtends hoor. Het was een heftige explosie en de schade is groot.”

De klap van de explosie was zo groot dat de naastgelegen kapper forse schade heeft aan zijn pand.  Ook een kledingwinkel achter het automaat heeft aanzienlijke schade (foto).

Sinds de geldautomaten zijn gesloten (nu een maand), merkt ABN wel dat er minder plofkraken zijn. “Die afname is enorm. Maar we wisten ook dat deze maatregelen helaas niet kunnen voorkomen dat de nietsontziende criminelen het blijven proberen.”

Of er iets is buitgemaakt vanmorgen, wordt nu onderzocht. De bank (en andere banken) werkt nauw samen met de politie, justitie en gemeenten om eventueel nóg meer maatregelen te nemen tegen plofkraken.

Foto: VTF