Pieter van Os bespreekt overlevingsverhaal Mala Rivka Kizel

AMSTELVEEN – Schrijver en journalist Pieter van Os komt op zaterdag 11 januari bij Boekhandel Blankevoort vertellen over Mala Rivka Kizel’s verhaal en de spelonken van de Europese geschiedenis waarheen dat verhaal hem voerde.

Een familie van fanatieke nazi’s nam haar liefdevol op. Zelf raakte ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij op zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een Joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.
Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk, uiterlijk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en woedende, Poolse boeren. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze – inmiddels 93 jaar oud – nog altijd woont, als Marilka Shlafer.

Schrijver en journalist Pieter van Os ging met haar memoires in de hand op een reis door Polen, Oekraïne en Duitsland, op zoek naar plaatsen, mensen en documenten die Mala’s verhaal konden bevestigen of aanvullen. Over die zoektocht en het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van Marilka Shlafer schreef hij het boek Liever dier dan mens, dat in de pers alom geprezen is.

Pieter van Os studeerde Geschiedenis van de politieke theorie in Minneapolis, Leiden en Barcelona. Hij werkte als redacteur van De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Momenteel woont hij in Tirana, Albanië.

Zaterdag 11 januari, aanvang 17:00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.