RTL Nieuws: Amstelveense drugshandel stijgt, aantal inbraken daalt

AMSTELVEEN – Het aantal drugshandelzaken dat de Amstelveense politie in 2019 op het bordje heeft gekregen is fors gestegen ten opzichte van 2018. Ook het aantal zaken dat wapenhandel betreft kan rekenen op een stijging. Daartegenover staat dat het aantal inbraken in Amstelveen is afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Het nieuwsmedium analyseerde de criminaliteitscijfers tot en met september en maakte op basis daarvan een jaarprognose.

Waar de geregistreerde criminaliteit in Nederland al jaren daalt, zijn drugs- en wapenhandel bezig aan een opmars. De verwachting is dat het aantal zaken voor deze delicten in 2019 landelijk stijgt ten opzichte van vorig jaar. Dat speelt ook in Amstelveen. Tot en met september van dit jaar telde de politie namelijk al meer zaken van drugshandel dan in heel vorig jaar. Bij wapenhandel is dat nog niet het geval, maar wordt voor het hele jaar wel een stijging verwacht. De verwachting is dat Amstelveen in 2019 uitkomt op 49 drugszaken. Dit cijfer was in 2018 nog 31.

Het is overigens niet bekend of de cijfers te maken hebben met een betere opsporing van de politie of een daadwerkelijke stijging van het aantal drugszaken. “Op basis van deze cijfers alleen kunnen we nog geen conclusies trekken. Daarvoor is duiding nodig. Wat zit er achter die cijfers? Daarvoor is nader onderzoek nodig,” stelt de politie in een twitterbericht.

Het aantal inbraken in Amstelveen zal in ieder geval fors dalen. In 2018 werden 400 inbraken geregistreerd en de verwachting is dat dit getal in 2019 rond de 260 komt te liggen. Amstelveen heeft de laatste tijd keihard ingezet op de bestrijding van inbraken. Zo hangen er speciale camera’s op de toegangswegen van Westwijk en werden oud-agenten ingezet om te helpen bij het opsporen van inbrekers.